De dure fout die bijna alle gezinnen maken bij groenten wassen: “Zo verlies je vitamines én geld”

16 nov , 14:00Voeding
iStock-1385042040
Het lijkt een simpel, alledaags klusje: je haalt de groenten uit de koelkast, zet de kraan open en geeft alles een flinke wasbeurt. Maar volgens voedingsexperts gaat het daar net mis. Het overgrote deel van de gezinnen wast groenten op een manier die meer kwaad dan goed doet — en vaak zonder dat ze het doorhebben.
De fout die bijna iedereen maakt? Groenten te lang laten weken of spoelen onder warm water.
Veel mensen leggen sla, broccoli of wortelen in een kom water omdat dat “grondig” lijkt. Anderen spoelen hun groenten onder warm water omdat dat comfortabeler voelt. Maar precies dat blijkt een dure fout. “Vitamines zoals vitamine C en de B-vitamines lossen heel gemakkelijk op in water. Hoe langer groenten nat blijven, hoe meer voedingswaarde je verliest,” zeggen voedingsdeskundigen.
Warm water maakt het probleem nog groter: voedingsstoffen verdwijnen sneller én groenten verliezen hun stevigheid. Daardoor worden ze niet alleen minder gezond, maar ook minder lang houdbaar. Vooral bladgroenten en zachte groenten, zoals courgette en spinazie, raken sneller slap of verkleuren sneller. En dat leidt tot… afval. En afval, dat kost geld.
Hoe doe je het dan wél goed? Experts raden aan om groenten:
  1. Kort te spoelen onder koud, stromend water
  2. Niet te weken, zelfs niet enkele minuten
  3. Eerst te wassen, pas daarna te snijden
  4. Snel droog te deppen, of te slingeren in een slacentrifuge
  5. De schil te laten zitten waar dat kan: net onder de schil zitten veel mineralen en antioxidanten
Door die kleine aanpassingen blijft tot 30% meer vitamine C bewaard, en gaan groenten gemiddeld 1 tot 2 dagen langer mee in de koelkast. Dat lijkt misschien niet veel, maar op jaarbasis bespaart een doorsnee gezin al snel tientallen euro’s aan weggegooide sla, zachte komkommers of verkleurde broccoli.

De kernboodschap?

Wie groenten wil wassen zoals professionals het aanraden, moet vooral kort, koud en efficiënt werken. Een simpele gewoontebreuk die je gezondheid én je winkelbudget een flinke boost geeft.
loading

Loading