Nadat Van Hooydonck onwel werd in auto: Moeten wielerploegen het hart van renners beter controleren?

230913nathanvanhooydonck
U hebt het nieuws inmiddels allicht al opgevangen, Nathan Van Hooydonck werd dinsdag onwel achter het stuur en reed in op een aantal andere auto’s. Hij moest gereanimeerd worden, maar is niet meer in levensgevaar.
Volgens de meest recente berichten zou Van Hooydonck inmiddels alweer wakker zijn. Nu luidt de vraag of het ongeluk voorkomen had kunnen worden. Hoe kan het dat de hartproblemen van de renner onder de radar blijven? Het Laatste Nieuws zocht het uit.
“Profwielrenners worden minstens één keer per jaar aan een cardiologisch onderzoek onderworpen. Dat gebeurt bij de cardioloog. Profrenners wordt ook aangeraden om minstens om de twee jaar een MRI van het hart te laten nemen, terwijl het hart in rust is”, klinkt het in de krant.
Hartchirurg Pedro Brugada zegt dat het zeker mogelijk is dat de onderliggende hartproblemen tijdens een medische screening onder de radar blijven: “In 95 tot 99 procent van de gevallen ga je bij een uitgebreid onderzoek hartproblemen boven water halen. En dan blijft er nog 1 tot 5 procent over…"

Coronoa

“We hebben Covid gehad en dat heeft bij een aantal mensen geleid tot een ontsteking van de hartspier. Dat kan gaan van hartkloppingen over hartritmestoornissen tot plotse dood”, sluiten ze af. “En ook andere virussen kunnen trouwens tot dezelfde symptomen leiden.”