Er is belangrijk nieuws voor mensen die politiecontroles verklappen

240108politierijbewijs
Een recente studie van het Belgische verkeersinstituut Vias heeft aangetoond dat bestuurders die radarmelders zoals Coyote of apps als Waze gebruiken, waarop verkeerscontroles worden gemeld, paradoxalerwijs vaker boetes krijgen.
Volgens Stef Willems van Vias ontvangen gebruikers van deze systemen gemiddeld 0,38 boetes per 10.000 kilometer, tegenover 0,26 voor bestuurders zonder dergelijke technologie. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.
De verhoogde incidentie van boetes wordt toegeschreven aan het feit dat verborgen en mobiele snelheidscamera's vaak van plaats veranderen, waardoor ze niet altijd direct worden opgenomen in deze apps. Hierdoor ontstaat bij de gebruikers een vals gevoel van veiligheid.
Vias stelt verder dat deze radarmelders niet alleen flitslocaties, maar ook alcoholcontroles aangeven, wat leidt tot gevaarlijke situaties op de weg en moeilijkheden voor de politie.
Daarnaast veroorzaken deze apps afleiding, omdat bestuurders tijdens het rijden locaties kunnen melden en daarvoor zelfs punten krijgen. Gezien deze bevindingen, pleit Vias voor een verbod op het melden van exacte locaties van politiecontroles in dergelijke apps, naar voorbeeld van Duitsland en Zwitserland.
Ze benadrukken echter dat de apps zelf niet volledig verboden moeten worden, gezien ze ook nuttige informatie zoals verkeersongevallen en obstakels op de weg verstrekken. Vias hoopt dit voorstel op de agenda van de volgende regeringsonderhandelingen te plaatsen.