Jill Peeters doet pijnlijke vaststelling: “Dan is het einde verhaal” Buitenland
Buitenland

Jill Peeters doet pijnlijke vaststelling: “Dan is het einde verhaal”

Jill Peeters doet pijnlijke vaststelling: “Dan is het einde verhaal”

Jill Peeters zet zich al geruime tijd in voor het klimaat. De opwarming van de aarde is een serieuze zaak, maar wordt nog niet door iedereen even serieus genomen.

“Terwijl we een stevige wakeup call kregen met de watersnood in Wallonië”, zegt Jill in Het Nieuwsblad. “De komende 30 jaar worden cruciaal. Het weer wordt nog extremer en lelijker. Gelukkig begint het op grote schaal door te sijpelen dat actie nodig is. Een transitie van een vuile fossiele wereld naar een wereld met gezonde lucht: je kan toch niet tegen die omwenteling zijn?”

Om het tij nog te keren, moet iedereen een handje toesteken. “Samenwerken is wel onontbeerlijk", stelt Jill. "De problemen zijn immers niet alleen complex, maar ook met elkaar verweven. Het individu aanspreken van wat hij of zij niet meer mag doen, werkt niet. Gelukkig zijn we de generatie die mee de toekomst kan bepalen. We kunnen er iets moois van maken. Of niet.”

"Het is nodig om te handelen"

“Het laatste klimaatrapport leert ons dat de wetenschap steeds meer zeker is over de zekerheden maar ook zekerder over de onzekerheden", vervolgt de VTM-weervrouw. "Dat is belangrijk. De atmosfeer is een chaotisch systeem. Daarin is het belangrijk te weten wat de onzekerheden zijn. Want net die kunnen voor grote problemen zorgen. De klimaatscenario's van de voorbije decennia kwamen altijd uit. Het is dus nodig om te handelen.”

Als er helemaal niéts gebeurt, dan zouden alle ecosystemen tegen 2100 vernietigd zijn. “Dan is het einde verhaal", klinkt het. "Sommige mensen denken nog altijd dat ze buiten de natuur staan. Elke mens heeft een aantal kilo's ecosysteem in de darmen! We maken allemaal deel uit van de natuur.”

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws