Walter De Donder: “De kans bestaat dat Gert Verhulst hier eigenaar van wordt"

220206WALTERDEDONDERGERTVERHULSTPHOTONEWS
In een interview aan onze redactie laat Walter De Donder, naar aanleiding van ‘De Verhulstjes’ 3.0, ons kennismaken met de echte Gert Verhulst.
Dat Gert Verhulst een succesvol zakenman is, is een understatement. De man die we leerden kennen als ‘Gertje’ bouwde in 25 jaar tijd een heel imperium uit, zowel in België als Nederland. Het lijkt wel alsof hij de geheime sleutel tot succes bezit.  
Zijn ambities reiken dan ook torenhoog. Volgens Walter De Donder, die we kennen als ‘meneer de burgemeester’ en ‘Kabouter Plop’, en tevens jarenlang samenwerkt met Gert, bestaat de kans dat Verhulst ooit nog eigenaar van een tv-zender zal worden.

Het lijkt erop dat alles wat Gert aanraakt in goud verandert. Hoe komt dat volgens jou?  

“Gert heeft een zekere naturel en komt niet zo gekunsteld over. De mensen die hem zien, ervaren hem als eerlijk. En als je iemand als eerlijk ervaart, of je hebt die perceptie, dan heb je daar een zeker vertrouwen in en heb je daar een zekere sympathie voor. Zo kies je dan voor de producten die hij maakt, omdat je dat vertrouwen schenkt.  
Je denkt dat die producten goed, waardevol en met zorg gemaakt zijn. En dat is ook zo. Gert heeft een neus voor zaken en kan perfect inschatten of iets gaat werken of niet. Als je met een voorstel komt of er is een nieuw programma op de markt, dat hebben we in al die jaren al zo vaak meegemaakt, kijkt hij er een keer naar en zegt hij meteen: ‘Dat gaat het niet halen’ of ‘Dat wordt een succes.’ 
Hij zit er nooit naast en heeft een zeker talent. Bovendien heeft hij niet alleen een neus voor zaken, maar ook voor wat mensen leuk gaan vinden, voor wat mensen fijn gaan vinden, voor waar mensen vertrouwen in hebben.  
Gert kan ook perfect omschrijven wat hij ervan denkt en is zeer direct in zijn communicatie. Al die zaken stralen af op wat je maakt, op wat je doet en wie je bent. En dat zorgt volgens mij ook voor een succes. Hij ziet het gat in de markt, denk maar aan ‘Samson & Gert’, terwijl anderen vaak een afgeleide maken van iets dat al bestaat.”

Hoe is het om met Gert samen te werken?  

“Gert is punctueel, veeleisend en wil het beste van het beste. Als je heel lang met hem hebt samengewerkt, ik heb nu 32 jaar met hem samengewerkt, dan ontstaat er een zekere camaraderie die je moeilijk kan omschrijven. Er is een zeker vertrouwen, een zeker geloof in elkaar.
Achter de schermen bezit Gert een heel warme persoonlijkheid en is hij een zeer rustige, warme, joviale mens die veel zin heeft voor humor en de boel aan elkaar houdt. De technische ploeg, de acteurs enzovoort: hij houdt alles bij elkaar. Op een of andere manier zorgt hij ervoor dat iedereen zich zo goed mogelijk voelt, ook op moeilijke en lastige momenten. 
Op lange draaidagen, als het echt laat werd en iedereen op zijn tandvlees zat, kon hij met een kwinkslag of met een domme grap de boel terug oppeppen. Hij zette iedereen terug met alle neuzen in dezelfde richting.
En wanneer iedereen moe werd, zei hij nooit: ‘Ik ben ook moe’, want dan zou je kunnen meegaan en zeggen: ‘Ja ik ben ook moe, laat ons maar stoppen.’ In dat geval wordt het nog moeilijker voor iedereen om de eindmeet te halen. Gert zou gezegd hebben: ‘Ik ben niet moe.’ Dan durft iemand nog moeilijk zeggen dat hij moe is.” 

Is er een verschil tussen Gert de vriend en Gert de zakenman?

“Gert de zakenman heeft met mij, terwijl ik er het langst rondloop ondertussen, nooit over zaken gesproken. Daar zwijgt hij als vermoord over en zal zelfs geen tipje van de sluier lichten. Je voelt wat hij wil, je voelt welke richting hij uit wil, maar hij zal nooit vooraf in z’n kaarten laten kijken.
Meestal moest ik in de pers vernemen wat er met ‘Studio 100’ aan het gebeuren was en welke nieuwe initiatieven ze genomen hadden. Hij heeft daar nooit achter de schermen over gepraat. Het plan zit in zijn hoofd, hij bereidt dat voor met een aantal medewerkers die daarvoor aangeduid zijn, maar hij zal nooit vooraf aan de acteurs verteld hebben wat zijn plannen waren. En plots was het daar.” 

Gert heeft al heel wat bereikt, maar lijkt nog niet op z’n lauweren te willen rusten. Wat denk je dat hij nog wil bereiken? 

“Ik denk dat hij nooit zal stoppen. Die expansie, die groei, die uitbreiding, die macht, het zeggenschap... Gert is toch van nature een beetje een dominant persoon en is zeer ambitieus. Waar het zal eindigen, dat weet niemand.  
Persoonlijk denk ik dat hij nooit zal stoppen voor hij in een of andere zender ofwel een beslissingsmacht heeft, ofwel eigenaar is. Dat zou ‘VTM’ of ‘SBS’ kunnen zijn. Het zal alleszins een commercieel station zijn.
Als ik zie hoe hij al die jaren is bezig geweest en hoe hij altijd heel snel, soms wat trager, maar heel berekend en heel uitgekiemd bepaalde stapjes zet, dan past dat naar mijn aanvoelen altijd binnen een groter geheel. Hij zet niet zomaar een bepaald pasje of een bepaalde stap in een richting, voor hij weet waar het hem finaal naartoe zou kunnen leiden.”

Gert heeft waarschijnlijk onmetelijk veel contacten. 

“Ik denk dat zijn vlag geplant staat, maar niemand weet waar. Hij heeft krediet opgebouwd bij de omroepen, ook bij de Nederlandse omroepen, dus hij heeft overal wel een voetje in huis.
Door zijn eigen praatprogramma en de andere programma’s die hij presenteert, komt hij bovendien met onmetelijk veel bekende Vlamingen in contact die allemaal, of toch de meesten, een beetje naar hem opkijken door wat hij heeft verwezenlijkt de laatste 30 jaar.
Het imperium dat hij heeft uitgebouwd, draait internationaal, en dus kijken ze allemaal een beetje om. Hij heeft een ongelooflijk adressenboek en een ellenlange telefoonlijst waar hij naar kan bellen en vragen: ‘Kan je dit voor me doen?’, ‘Wat denk je daarvan?’ of ‘Stap je mee in dat project?’”

Zijn er mensen geweest die niet met hem wilden samenwerken? 

“Ik heb er weinigen geweten die tegen hem ‘neen’ zeiden. Het wordt alleen maar groter en sterker, dus waar eindigt zoiets? Gert bezit een eigen tv-studio, eigen pretparken en eigen tekenstudio’s in het buitenland. Dat is nu al bijna een oneindig verhaal, maar ik denk dat iemand die die ambitie heeft en die dominantie in zich heeft, en dat laatste hoeft niet negatief te zijn, nooit stopt.  
Dat is een soort onweerstaanbare drang denk ik. Hij heeft nooit rust in zijn hoofd. Bij mensen die hem minder kennen, komt hij nogal stug en autoritair over, een beetje blasé ook, een beetje...
Maar als je hem goed kent, dan zie je, vooral als je met hem alleen bent en in een beperkte kring, wat een gewone jongen hij is gebleven, wat een warme persoonlijkheid en hoeveel humor hij heeft. Hij is bovendien zeer gastvrij, en dan leer je hem op een totaal andere manier kennen."