Waarom duizenden Vlamingen plots een boete krijgen door hun zonnepanelen

05 jul , 14:00Financieel
220831ZONNEPANELENPHOTONEWS
Zonnepanelen leggen is populair, maar ze correct aanmelden bij netbeheerder Fluvius? Dat blijkt steeds vaker mis te lopen. In 2024 vergaten maar liefst 10.900 Vlamingen die stap, goed voor een totaal aan boetes van bijna 1 miljoen euro.
Fluvius inde exact 924.000 euro aan boetes voor laattijdige aanmelding. Dat is fors meer dan in voorgaande jaren: in 2023 ging het nog om 7.400 boetes, en in 2022 waren het er slechts 1.800. Gemiddeld betaalden gezinnen vorig jaar zo’n 85 euro per dossier.
Wat opvalt: het aantal nieuwe zonnepaneelinstallaties daalde, maar de boetes stegen. Dat betekent dat één op de zeven eigenaars hun installatie niet op tijd meldde.

Misverstand of bewuste keuze?

Volgens Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne is er een duidelijke verklaring voor de stijging: de premie voor zonnepanelen is weggevallen. Daardoor valt de financiële prikkel om alles correct aan te geven grotendeels weg.
Daarnaast spelen misverstanden een grote rol. “De aanmelding moet gebeuren door de netgebruiker, en dat is niet altijd de eigenaar,” legt Bothuyne uit in De Tijd. “Soms denken mensen ook dat de installateur of keurder dit automatisch regelt.”
Fluvius wijst er bovendien op dat er ook Vlamingen zijn die hun installatie bewust niet aangeven. Zij hopen langer gebruik te maken van de terugdraaiende teller of willen het injectietarief ontwijken.

Controles worden strenger

De meeste overtredingen worden vastgesteld bij de installatie van een digitale meter. Maar Fluvius voert ook gerichte visuele controles uit én kan op afstand detecteren waar zonnepanelen liggen die niet geregistreerd staan.
Wie denkt dat hij onder de radar blijft, vergist zich dus. De kans op een boete wordt almaar groter.
Powered by Newsifier