Waarom jouw pot Nutella binnenkort duurder wordt

05 jul , 12:00Voeding
250320nutella
Wie 's ochtends graag een dikke laag chocopasta op z’n boterham smeert, moet binnenkort misschien wat dieper in de buidel tasten. De internationale hazelnootmarkt staat immers onder druk na een rampzalige oogst in Turkije, de absolute grootmacht op vlak van hazelnootproductie.
Sinds april is de groothandelsprijs voor hazelnoten met ongeveer 30 procent gestegen. En die stijging komt niet zomaar uit de lucht gevallen: door een late vorst in het voorjaar verloren boeren in bergachtige regio’s tussen 50 en 100 procent van hun hazelnootoogst. Dat bevestigt Cem Senocak van de Turkse hazelnootfederatie.

Ferrero zwaar getroffen, impact wereldwijd voelbaar

Het Italiaanse Ferrero, de producent van Nutella, is meteen een van de grootste slachtoffers. Het bedrijf koopt jaarlijks ongeveer een kwart van de volledige Turkse hazelnootoogst op. En laat net Nutella voor 13 procent uit hazelnoten bestaan.
Hoewel ook landen als Italië, de VS en Chili hazelnoten produceren, is dat volume lang niet groot genoeg om de Turkse dominantie te compenseren. Daardoor sijpelt de Turkse prijsschommeling snel door naar de rest van de wereld.

Klimaatverandering treft opnieuw ons ontbijt

De hazelnootcrisis is geen alleenstaand geval. Eerder gingen ook de prijzen van olijfolie, cacao en koffie stevig de hoogte in. In veel gevallen ligt de klimaatverandering aan de basis.
Warme winters zorgen ervoor dat hazelaars vroeger in bloei komen, waardoor een vroege lentedip in temperatuur desastreuze gevolgen kan hebben.
En zo wordt de impact van extreme weersomstandigheden steeds tastbaarder – tot in onze keukenkast toe.
Powered by Newsifier