Wat verandert er voor jouw energiefactuur en boodschappen na handelsakkoord met de VS?

28 jul , 10:15Financieel
250728TRUMP
Er is een akkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten dat een dreigende handelsoorlog heeft afgewend. Beide blokken hebben afgesproken dat er voortaan een invoertarief van 15 procent komt op een groot deel van de Europese export richting de VS, maar de zwaarste heffingen blijven van de baan. Voor Vlaamse gezinnen lijkt dat ver van hun bed, maar het heeft wel degelijk gevolgen.
De overeenkomst kwam er na weken van spanning. De VS dreigden met importheffingen tot 30 of zelfs 50 procent op Europese producten, wat een serieuze klap zou betekenen voor onze export. Dankzij het akkoord blijft het tarief steken op 15 procent en vallen er uitzonderingen voor sectoren zoals medicijnen en technologie.
Voor Vlaamse bedrijven die exporteren, zoals producenten van auto-onderdelen, staal en machines, blijft er dus wel een kostprijs, maar die is veel lager dan gevreesd. Dat betekent dat jobs en investeringen in Vlaanderen voorlopig gespaard blijven.
Wat betekent dit voor de consument?
Voor de gemiddelde Vlaamse consument zijn de gevolgen subtieler en vooral indirect. Producten die in sterke mate afhankelijk zijn van export, zoals bepaalde Europese auto’s, farmaceutische producten en technologie, zouden op termijn iets duurder kunnen worden omdat bedrijven hun extra kosten deels proberen door te rekenen.
Aan de andere kant heeft het akkoord ook voordelen: de dreiging dat Amerikaanse producten (zoals smartphones of bepaalde voeding) plots fors duurder zouden worden, is van de baan. De VS mogen hun goederen zonder bijkomende importheffingen naar Europa blijven uitvoeren.
Een belangrijk onderdeel van de deal gaat over energie. Europa engageert zich om de komende jaren veel meer vloeibaar aardgas (LNG) uit de VS te importeren. Dat kan op termijn een positieve invloed hebben op de Europese energieprijzen. Voor Vlaamse gezinnen zou dit betekenen dat de energiefactuur op lange termijn iets stabieler wordt, omdat we minder afhankelijk worden van onzekere markten.
Daarnaast belooft de EU om de komende jaren fors te investeren in Amerikaanse bedrijven. Dat geeft Europese en dus ook Belgische ondernemingen meer toegang tot de Amerikaanse markt, wat op termijn extra jobs kan opleveren.
Een rustiger klimaat
Het grootste voordeel voor gezinnen is misschien wel dat de handelsspanningen tussen de EU en de VS voorlopig zijn gaan liggen. Een echte handelsoorlog had zware gevolgen kunnen hebben: duurdere producten, minder export, economische onzekerheid. Dat is nu vermeden.
Op korte termijn zullen Vlaamse gezinnen niet meteen een groot verschil merken in hun portemonnee. Maar achter de schermen zorgt het akkoord voor meer stabiliteit op vlak van jobs, energieprijzen en handel. Wie in Vlaanderen werkt voor een exportbedrijf kan dus opgelucht ademhalen: de ergste scenario’s zijn afgewend.
Powered by Newsifier