Dinsdag 26 Mei 2020 - 17:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: VTM Nieuws  I   door Redactie

Steven Van Gucht spreekt duidelijke taal over tweede coronagolf: “Op dat moment zal het opnieuw heel wat moeilijker worden”

Steven Van Gucht spreekt duidelijke taal over tweede coronagolf: “Op dat moment zal het opnieuw heel wat moeilijker worden”

De coronacijfers blijven gunstig evolueren. We zien een dalende trend op alle vlakken. Zo werden er sinds gisteren 23 overlijdens gerapporteerd: het laagste cijfer in twee maanden tijd.

Steven Van Gucht bevestigt deze positieve trend. “De cijfers zien er voorlopig nog altijd heel goed uit”, zegt Van Gucht in het ‘VTM Nieuws’. “Zo zien we momenteel ook geen groot effect van de versoepelingen op Moederdag, terwijl we dat misschien wel zouden kunnen verwachten nu.” De viroloog waarschuwt wel nog steeds voor het weekendeffect. “Ik verwacht dat morgen de cijfers opnieuw een beetje de hoogte ingaan."

Als we dit virus willen uitdrijven, dan zijn de contact tracers heel waardevol. 1 op de 5 besmette mensen worden echter maar opgebeld. “Het is duidelijk dat het systeem nog heel wat verbetering nodig heeft”, vindt Van Gucht. “Ik denk dat dit echt de verantwoordelijkheid is van ons allemaal. Iedereen, ook de huisartsen, moeten echt doordrongen zijn van het belang van dit systeem, want het is eigenlijk ons belangrijkste wapen voor de toekomst om een nieuwe golf te vermijden."

Sensibiliseren

Volgens Van Gucht is hier een open communicatie erg belangrijk. “We moeten er alles aan doen om te zorgen dat we die contacten goed kunnen terugvinden en die mensen kunnen sensibiliseren”, zegt hij.

“Zo kunnen we die verspreiding ook tegenhouden en dat hebben we echt wel nodig in de toekomst. Zeker naar komend najaar en winter toe, wanneer het weer heel wat moeilijker gaat worden. Daar moeten we nu al beginnen aan werken."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona  I  golf  I  contact