-->

Frank Deboosere ziet het met lede ogen aan: “Het wordt echt heel moeilijk”

Frank Deboosere ziet het met lede ogen aan: “Het wordt echt heel moeilijk”
Zaterdag 27 Februari 2021 - 13:00   I   Foto: VRT   I   door Redactie

Afgelopen week werden vier opeenvolgende temperatuurrecords gebroken, en dat terwijl we nog geen twee weken geleden net geen koudegolf meemaakten. Volgens Frank Deboosere zijn zo'n grote verschillen op een week tijd zijn niet nieuw.

"Schommelingen in het weer zijn van alle tijden”, zegt de VRT-weerman op Radio 2. “Nu ging het van een koude periode naar enkele warme dagen, maar het kan ook omgekeerd. Maar dat is niet per se een gevolg van de klimaatopwarming." Ook records die vier dagen op rij sneuvelen is niet nieuw. "In 1921 hebben we bijvoorbeeld zelfs zes dagen op rij gehad. Later is het ook wel nog vaker gebeurd.”

De stijgende tendens in hogere temperaturen over de hele wereld is helaas geen normale slingerbeweging van de natuur. Volgens Frank is er één grote schuldige en dat is de mens en zijn gedrag. "We stoten nog altijd te veel broeikasgassen uit. Het zal heel moeilijk worden om dat te veranderen. Het kan, maar dan moeten we nu echt allemaal aan hetzelfde zeel trekken door ons consumptiegedrag te veranderen.”

TAGS  I  Frank Deboosere  I  shownieuws