-->

Herman Goossens vertrouwt bevolking niet: “We moeten hier heel eerlijk in zijn”

Herman Goossens vertrouwt bevolking niet: “We moeten hier heel eerlijk in zijn”
Dinsdag 23 Maart 2021 - 16:30   I   Foto: VTM   I  

Dat zelftests een enorme toegevoegde waarde zouden zijn, daar twijfelt Herman Goossens niet aan. Toch is het geen waterdichte oplossing. Het resultaat van al die tests moeten bijvoorbeeld geregistreerd worden.

"Dat is natuurlijk een grote administratieve rompslomp, maar men vond dat belangrijk om onder meer de positiviteitsratio van alle afgenomen tests correct te kunnen berekenen”, zegt Goossens in De Morgen. “Intussen zijn de geesten gerijpt: men beseft dat de registratie van alle resultaten onhaalbaar is als je zelftests op grote schaal wil inzetten. Dat is onbegonnen werk.”

Persoonlijk voordeel

Goossens vreest ook dat mensen een positief resultaat zullen verzwijgen. ”Daarom denk ik dat je zelftests niet kan gebruiken als ze een persoonlijk voordeel opleveren", aldus Goossens. "Stel dat iemand veel geld neertelt voor een concertticket en dat een sneltest dan bepaalt of die persoon ook effectief naar het concert kan. Je mag ervan uitgaan dat het resultaat dan toch niet altijd helemaal betrouwbaar zal zijn - daar moeten we ook eerlijk in zijn.” 

“Ook voor toegang tot restaurants zijn sneltests volgens mij geen goed idee", benadrukt de microbioloog. "Het is een ander verhaal waar het gaat om het collectief belang, zoals wanneer je wil voorkomen dat je je collega's of je vrienden zou besmetten", concludeert hij.

TAGS  I  Herman Goossens  I  coronavirus