Maandag 10 Mei 2021 - 11:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Indiase variant rukt steeds verder op in ons land: "Deze is nog besmettelijker dan de Britse variant"

Indiase variant rukt steeds verder op in ons land:

De Indiase variant is steeds meer aanwezig in ons land. Er zijn nu nog eens 19 gevallen vastgesteld in ons land. Dat maakte viroloog Johan Neyts bekend.

"We weten sinds gisteravond via steekproeven op stalen van patiënten bijvoorbeeld dat er nog 19 andere gevallen in ons land zijn, in het Antwerpse en het Brusselse. De helft daarvan kunnen we linken aan reizen naar India, de andere helft niet. Dat betekent dat de variant aan het circuleren is, waarschijnlijk nog niet zo heel veel", aldus Neyts bij Radio 1.

De Indiase variant is wellicht besmettelijker dan de Britse, mogelijk tot 15 procent. "Of hij ook ziekmakender is, daar lijkt het niet op. Het probleem is natuurlijk wel, hoe meer mensen besmet raken, hoe meer mensen ziek worden en hoe meer mensen kans maken om te overlijden", zegt Neyts.

Vaccins

De vaccins lijken al bij al nog wel te werken tegen de variant. "Op basis van de genetische vingeradruk zien we mutaties die overlappen met de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant, je zou dus verwachten dat de Indiase variant minder gevoelig is aan de vaccins. Maar het lijkt er voorlopig op dat dat zou kunnen meevallen." 

TAGS  I  Johan Neyts  I  Indiase variant