Dinsdag 15 Juni 2021 - 07:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

"Er komt wellicht een derde golf in de zomer in ons land"

Biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) verwacht dat de coronacijfers in de loop van de zomer opnieuw naar boven zullen gaan. Volgens hem krijgen we wellicht een klein derde golf. Dat heeft alles te maken met de deltavariant.

Die variant is nu al in opmarks in het Verenigd Koninkrijk. In ons land zijn al 12 procent van de besmettingen afkomstig van de deltavariant en dat vermeerdert zeer snel. "Als hij met de huidige snelheid blijft groeien, dan is hij tegen begin juli goed voor 50 procent van de besmettingen. Tegen eind juli is dat 90 procent. Dan is de vraag: gaan we tegen dan meer mensen kunnen vaccineren dan de Britten?”, aldus Wenseleers in De Morgen.

Een ziekenhuisbezetting zoals in de eerste twee golven hoeven we wellicht niet te verwachten. “Maar dat er nog een kleine golf aankomt, lijkt me wel aannemelijk”, klinkt het bij Wenseleers. Viroloog Steven Van Gucht wijst erop dat we begin juli meer zullen weten. Dan zien we ook het effect van de versoepelingen die vorige week zijn ingegaan.

TAGS  I  Tom Wenseleers  I  deltavariant  I  n365