Maandag 21 Juni 2021 - 10:30   I   door Redactie

Joke Schauvliege (CD&V): “Ik word hier gewoon als zondebok gebruikt”

Joke Schauvliege (CD&V): “Ik word hier gewoon als zondebok gebruikt”

Joke Schauvliege (CD&V) was Vlaams minister van Leefmilieu in 2017, toen meerdere politici al op de hoogte waren van de PFOS-vervuiling van het bedrijf 3M in Zwijndrecht. Ze reageert nu op vingers die in haar richting wijzen.

“Iedereen kiest mij als ­zondebok, omdat ik in een recent ­verleden al eens ontslag heb moeten nemen”, zegt Schauvliege in een interview in Het Nieuwsblad. “Ik vind het hallucinant dat het geframed wordt alsof ik een beslissing heb tegengehouden, dat klopt niet.”

Geen communicatie over vervuiling

Volgens Henny De Baets, topvrouw van de Openbare Vlaamse ­Afvalmaatschappij (OVAM), werd er in 2017 via een ministeriële beslissing gezegd dat er niet gecommuniceerd mocht worden over de vervuiling. Dat zei De Baets in een persbericht.

“Nee, er werd in het hele dossier trouwens geen enkele beslissing genomen door één individuele minister. Het was het politiek stuurcomité (voor de Oosterweelwerken, red.) dat in consensus ­besliste, omdat dit zo'n belangrijk dossier was voor de Vlaamse ­regering”, reageert Schauvliege.

“Er zijn veel ­betrokkenen die diverse belangen hebben in dit complexe dossier”, gaat de politica verder. “Iedereen probeert zich nu te verweren tegen de verdacht­makingen in de media.”

“Ik word nu als zondebok bestempeld omdat ik een gemakkelijke prooi ben, omdat ik nu niet meer in functie ben. Ik heb niet eens toegang tot geheime documenten”, reageert ze nog.

TAGS  I  Joke Schauvliege  I  PFOS  I  n365