Zaterdag 24 Juli 2021 - 07:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Geert Molenberghs waarschuwt bevolking: “Dit bewijst dat we er nog niet zijn”

Geert Molenberghs waarschuwt bevolking: “Dit bewijst dat we er nog niet zijn”

Door de uiterst besmettelijke deltavariant van het coronavirus stijgen de besmettingscijfers zienderogen. In de vorige coronagolven waren er echter veel meer hospitalisaties en overlijdens. Dat ziet biostatisticus Geert Molenberghs.

"Een verdubbeling van het aantal cases betekende tijdens de grote golf van het najaar in 2020 een stijging van 60 procent bij de ziekenhuisopnames", vertelt Molenberghs aan VRT NWS. "Stel dat je bijvoorbeeld op enkele dagen tijd van 1.000 naar 2.000 besmettingen ging, dan zouden de hospitalisaties van 100 naar 160 stijgen." 

"In de huidige golf zie je bij een verdubbeling van de cases een stijging van 40 procent bij de hospitalisaties", laat de expert van de UHasselt weten. "De verdubbelingstijd van de besmettingen is de voorbije periode verbeterd van acht dagen tot twee weken. De groei van het aantal besmettingen en zo ook de hospitalisaties is dus aan het verminderen", zegt Molenberghs. 

"We zitten met een besmettelijkere variant, die zonder vaccinatie net tot meer hospitalisaties zou leiden", benadrukt Molenberghs. "De daling die we nu zien is er dankzij de groeiende vaccinatiegraad maar ook door andere factoren zoals de nog geldende maatregelen. Toch bewijst het cijfer ook dat we er nog niet helemaal zijn.” 

TAGS  I  Geert Molenberghs