-->

Marc Van Ranst waarschuwt voor nieuwe coronavariant: “Dit kan zeker nog komen”

Marc Van Ranst waarschuwt voor nieuwe coronavariant: “Dit kan zeker nog komen”
Vrijdag 6 Augustus 2021 - 16:30   I   Foto: VRT   I  

In een rusthuis in Zaventem bezweken zeven mensen aan alweer een nieuwe coronavariant. De slachtoffers waren alle zeven gevaccineerd. Marc Van Ranst geeft meer uitleg aan VRT NWS.

“Het waren natuurlijk fragiele, hoogbejaarde mensen. Maar bon, dat vaccin beschermt niet honderd procent, ook niet tegen sterfte of sommige varianten", zegt Van Ranst. "We moeten die situatie opvolgen."

"Op dit moment is die variant er één die bijzondere interesse wegdraagt, maar nog geen wat men in het Engels noemt ‘a variant of concern’, maar dat kan nog komen", aldus deze viroloog over de Colombiaanse coronavariant. “Uit onderzoek in Engeland blijkt dat deze variant niet meer ziekteverwekkend is dan de varianten die we al kennen”, aldus Van Ranst. “Maar het is nog heel vroeg dag om daar belangwekkende uitspraken over te doen.”

Hele kleine percentages

“We weten dat die nieuwe variant sinds eind juni teruggevonden wordt in ons land, maar in hele kleine percentages”, legt Van Ranst uit. “De overgrote meerderheid is de Indiase variant, de zogenoemde Deltavariant. Die is verantwoordelijk voor meer dan 95 procent van de besmettingen. 4 procent is de Britse of Alfavariant en 1 procent zijn dan nog een paar andere varianten.” 

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  corona  I  Colombiaanse variant