Steven Van Gucht windt er geen doekjes om: “Vooral dít mag nu absoluut niet gebeuren”

Steven Van Gucht windt er geen doekjes om: “Vooral dít mag nu absoluut niet gebeuren”
Woensdag 27 Oktober 2021 - 07:00   I   Foto: Photonews   I  

Iedere dag worden er in ons land weer meer dan 150 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis met het coronavirus. Er liggen nu 1.275 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis, waarvan er 264 intensieve zorg nodig hebben.

De ziekenhuizen moeten hierdoor opschalen naar fase 1A. Dat betekent dat ze een kwart van hun bedden op intensieve zorgen moeten vrijhouden. “Ze moéten nu wel gaan opschalen, want momenteel hebben ze maar 300 bedden beschikbaar”, zei Steven Van Gucht in het ‘VTM NIEUWS’. “Die bedden moeten klaarliggen, hè, je kan die niet zomaar tevoorschijn toveren. Dat vraagt een beetje voorbereiding.”

Van Gucht vindt het wel belangrijk dat er nu al wordt opgeschaald richting 500 bedden. “Ik hoop dat we niet al naar de volgende fase moeten gaan, want dan moet men naar 1.000 bedden gaan. Dat wil zeggen dat de helft van alle normale bedden op intensieve zorgen gereserveerd gaan zijn voor Covid. Dat zou wel heel zwaar zijn, mét impact ook op de andere zorg.” 

Geen zekerheid

Volgens de viroloog van Sciensano gaan we nog kunnen vermijden dat we een piek krijgen in de ziekenhuizen. “Het zou kunnen dat we onder de 500 bedden gaan blijven, al is daar geen zekerheid over”, benadrukt Van Gucht. “De schattingen zitten tussen de 400 en de 600 bedden, maar het zouden even goed 700 of 800 bedden kunnen worden. Ik hoop vooral dat het onder die 500 blijft.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  Sciensano  I  VTM NIEUWS