-->

Steven Van Gucht klaar en duidelijk: “Of we dit jaar kerst en Nieuwjaar met de familie mogen vieren?”

Steven Van Gucht klaar en duidelijk: “Of we dit jaar kerst en Nieuwjaar met de familie mogen vieren?”
Dinsdag 16 November 2021 - 11:00   I   Foto: VRT   I  

Steven Van Gucht was gisteren te gast bij ‘VTM NIEUWS’. Hier werden enkele kijkersvragen aan hem voorgelegd. De meest gestelde vraag was uiteraard of we volgens hem Kerstmis en Nieuwjaar met familie en vrienden zullen kunnen vieren, of dat we dit opnieuw in bubbels zullen moeten doen, zoals vorig jaar.

“We moeten natuurlijk altijd met twee woorden spreken”, zegt Van Gucht. “We moeten gaan kijken naar wat er de komende weken gaat gebeuren. Maar ik verwacht wel dat wij kerst en Nieuwjaar gaan kunnen vieren. Het is misschien te vroeg om te praten over grote feesten, maar in kleine kring ga je dat zeker kunnen vieren. Dat lijkt me toch wel logisch.” 

Tegen Kerstmis zouden we volgens Van Gucht eventueel al over de piek van deze vierde golf kunnen zitten. “Het hangt er ook een beetje vanaf wat men woensdag gaat beslissen”, aldus de viroloog. “Als men niet veel beslist, dan bestaat de kans dat we lang op een hoog plateau gaan blijven, of dat we misschien nog door gaan stijgen.” 

“Maar als men toch een deel van het advies gaat volgen, dan bestaat de kans wel dat we de weg naar beneden gaan kiezen ergens in de loop van december. Dat is ook wat de modellen voorspellen. Maar het hangt in de eerste plaats af van ons gedrag, onze contacten en de voorzorgsmaatregelen die we nemen. Dat staat als een paal boven water."

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  Kerstmis  I  Nieuwjaar