-->

Marc Van Ranst legt de vinger op de wonde: “Dit wordt nu weer pijnlijk duidelijk”

Marc Van Ranst legt de vinger op de wonde: “Dit wordt nu weer pijnlijk duidelijk”
Dinsdag 30 November 2021 - 19:00   I   Foto: VRT   I  

Marc Van Ranst was gisteren te gast in ‘De Afspraak’ op Canvas. Hier praatte hij - hoe kan het ook anders - over de nieuwe, Zuid-Afrikaanse coronavariant, omikron. Hij zei onder meer dat hij bezorgd is, maar dat paniek niet nodig is.

“Paniek is nooit nodig. Maar bezorgd ben ik wel, en het heeft mijn volle aandacht”, zei Van Ranst, die ook verduidelijkte waarom hij juist bezorgd is. “Een pandemie is een heel dik boek, met heel veel hoofdstukken, en we zitten nog niet aan het laatste hoofdstuk, dat is heel duidelijk. Dat wordt dan heel pijnlijk duidelijk wanneer een nieuwe variant weer opduikt.” 

“De meesten dachten: ‘De deltavariant is zó’n besmettelijke variant, het gaat heel moeilijk zijn om daar nog boven te geraken’”, aldus Van Ranst. “Maar indien het zo is, dat die daar boven geraakt, dan heb je een gevaarlijker virus qua besmettelijkheid dan toch.”

"Elk lager cijfer is hoopvol"

Ook bij de nieuwste Sciensano-cijfers gaf Van Ranst enige toelichting. "Vorige week was de stijging iets groter. Als je kijkt naar de ziekenhuisopnames en de andere parameters zoals intensieve zorg, dan is de stijging ook daar wat lager en elk lager cijfer is hoopvol", zei hij. 

Een voorspelling doen over wanneer we de plateaufase van de vierde golf zouden bereiken, is nog niet mogelijk. "Het gaat zoals bij de andere golven. Eerst gaan de cijfers minder snel omhoog, dan zie je de cijfers een plateau maken en dan gaan de cijfers naar beneden. Dat dat gaat gebeuren voorspellen, is niet moeilijk. Wanneer exact dat gaat gebeuren is veel moeilijker.”

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  omikron