-->

Steven Van Gucht schept duidelijkheid over omikron: “Dit is gewoon wat het virus doet”

Steven Van Gucht schept duidelijkheid over omikron: “Dit is gewoon wat het virus doet”
Dinsdag 21 December 2021 - 07:00   I   Foto: VRT   I  

Omikron zal naar alle waarschijnlijkheid binnen enkele dagen de overhand nemen op de deltavariant. Steven Van Gucht denkt alvast dat omikron niet de laatste coronavariant zal zijn.

“We worden er zeker niet zieker van”, zegt Van Gucht in Het Nieuwsblad. “Wat we in Zuid-Afrika zien: veel meer, maar mildere ­besmettingen. Maar heeft dat te maken met de variant zelf? Ook hier zeg ik: het heeft meer te maken met de mens dan met het virus. We zijn al gevaccineerd of besmet geweest, dus worden we minder ziek.” 

“Het probleem is dat de vaccinproducenten aangeven dat het drie tot vier maanden zou duren om zo'n vaccin op de markt te brengen. En misschien hebben we de omikrongolf dan al achter de rug”, laat de viroloog weten. “Er zal wellicht een vierde dosis ­komen - voor de griep vaccineren we ook elk jaar -, maar een omikronvaccin zou na de feiten komen.” 

“In Zuid-Afrika is omikron ongelofelijk sterk omhoog geschoten, maar wellicht heeft het daar zijn piek al bereikt”, klinkt het nog. “En er zal weer een nieuwe variant komen, die weer een volgende letter van het Griekse alfabet als naam zal krijgen. Dat is wat het virus doet, we weten dat. Maar met bijkomende prikken zal onze immuniteit die variaties ook beter gaan herkennen.”

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  omikron