Maandag 29 April 2019 - 10:00   I   Bron: De Telegraaf  I   door Redactie

Moeder van IS-bruid: "Laat mijn dochter en kleinkinderen gindere: ze zijn tikkende tijdbommen"

De Nederlandse Maya Bolder heeft na jaren van onzekerheid gehoord dat haar dochter en haar vijf kleinkinderen nog in leven zijn. Dochter Mandy trok in 2015 naar Syrië. Toch wil Maya niet dat ze terugkeren naar Nederland.

Moeder van IS-bruid:

Maya (62) voelde niets toen haar ex belde met de boodschap dat haar dochter Mandy (32) en haar kinderen nog in leven zijn. "Geen blijdschap, geen verdriet. Waarschijnlijk omdat ik er al vanuit ging dat zij er niet meer waren. Vier jaar lang heb ik in angst geleefd dat we het bericht zouden krijgen dat onze dochter en haar gezin zijn omgekomen", vertelt ze.

"Vier jaar, dag in dag uit, heb ik al het nieuws gevolgd, met deskundigen gepraat, alles op sociale media bijgehouden en alle filmpjes van slachtingen, aanslagen en executies gezien. Bewust."

“Uiteindelijk ging ik eraan kapot en besloot: ik wil er niets meer mee te maken hebben. Wie naar ISIS afreist, zoals Mandy, maakt zich net zo schuldig als die moordenaars. In onze harten hadden we al afscheid van haar genomen.”

Het is opmerkelijk dat Maya tégen een terugkeer van haar dochter en kleinkinderen pleit. Dat is zeer uitzonderlijk. "Ik ben de enige van de ISIS-ouders die zo denkt, de anderen snappen dat niet. Maar ik heb altijd gezegd: laat alle Syriëgangers daar. Ik heb geen enkel vertrouwen in die zogenaamde deradicaliseringsprogramma’s", klinkt het. 

"In Raqqa gingen ze na het vrijdaggebed naar het plein om daar naar martelingen en onthoofdingen te kijken. Bij aanslagen stonden ze er te juichen voor grote beeldschermen. Die kinderen werden vanaf hun zevende of achtste getraind voor de jihad, de oorlog. Mijn oudste kleinzoon is nu twaalf. Hoe moet die als terroristenkind straks naar een Nederlandse school? Hoe gaan de andere kinderen en ouders op hem reageren? Die kinderen zijn wandelende tijdbommen.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Maya Bolder  I  n365