"We zullen in de toekomst geen pensioen meer krijgen in België" Royalty
Royalty

"We zullen in de toekomst geen pensioen meer krijgen in België"

"We zullen in de toekomst geen pensioen meer krijgen in België"

De economie heeft het in 2018 uitstekend gedaan. Toch is er onweer op komst. Dat zegt econoom Pascal Paepen (Foto, rechts). Er is volgens hem een nieuwe bankencrisis in aantocht en de pensioenen zullen niet meer uitbetaald kunnen worden.

"Mede door het beleid van de Italiaanse regering zal de rente op spaarboekjes niet stijgen in 2019. Ook woningleningen zullen in de komende jaren amper duurder worden. Dat komt omdat de Europese Centrale Bank weet dat ze de rente niet kan optrekken, omdat landen als Italië anders in grote problemen komen", vertelt Paepen in Het Nieuwsblad.

"Het is schandalig dat de federale regering er in tijden van economische groei en een zeer lage rente nog altijd niet in slaagt om overschotten te boeken. Duitsland en Nederland zijn er wel in geslaagd om hun begroting in evenwicht te krijgen. Bovendien heeft de regering-Michel, net als alle vorige regeringen, geen pensioenspaarpot aangelegd. Noorwegen heeft een pensioenfonds van omgerekend 1.000 miljard euro. Wij hebben niks. Ik ben 50 jaar. Als ik 67 ben, is het twijfelachtig of de overheid mij nog een pensioen zal uitbetalen."

"Ik roep mijn studenten op om in opstand te komen tegen het slechte pensioenbeleid, want door de regering zullen zij het op hun oudere dag financieel minder goed hebben dan de huidige generatie ouderen", zegt de docent.

"We evolueren naar een systeem waarbij de overheid over pakweg twintig jaar zal zeggen: die gepensioneerde heeft nog genoeg geld op zijn rekening staan, dus die krijgt nu nog geen pensioen. Doe eerst maar op wat je hebt, en kom dan nog eens aankloppen."

Nieuwe bankencrisis

Er komt volgens Paepen ook een nieuwe bankencrisis aan. "Die kans is bijna 100%. De fundamenten voor die crisis worden nu gelegd", legt Paepen uit. "De bankentaks die banken vandaag moeten betalen, zal daar niets aan veranderen. Dat geld gaat gewoon naar het budget van de overheid, en is dus volledig weg. De taks is gewoon een manier van de overheid om te zeggen: ‘we gaan de banken pakken, want ze hebben ons geld gekost’. Niets meer dan dat."

"De balansen van de meeste banken in Europa zien er wel beter uit dan in 2007, voor aanvang van de bankencrisis. De volgende crisis zal dus wellicht kleiner zijn dan degene die we hebben meegemaakt met Dexia en Fortis. Maar er zijn in Europa veel grote banken, zoals Deutsche Bank en enkele Italiaanse banken, waar het slecht mee gaat. Als die banken overkop gaan, is dat slecht voor de economie in Europa en dus ook voor ons.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws