Alle scholen gaan weer open vanaf september, Erika Vlieghe: "We zijn hier bezorgd over"

erikavlieghevrt 3
De scholen krijgen code geel en gaan dus allemaal open in september. Infectiologe Erika Vlieghe (UAntwerpen) was aanwezig op de vergadering, die lang heeft geduurd.
"Het is een complexe materie en er zijn heel veel belangen die we hier moeten proberen te verzoenen. Met die belangen bedoel ik voor de leerlingen, maar ook voor de epidemie. Er zijn ook heel veel praktische zaken die moeten doorgesproken worden. Daarover ging de vergadering allemaal", legt Vlieghe uit.
Vlieghe kijkt met gemengde gevoelens naar de heropening van de scholen. "Ik ben voor alle kinderen blij dat de scholen weer opengaan. Vele ouders zullen daar met mij ook blij over zijn. We zijn daar natuurlijk ook bezorgd over", geeft ze toe. 
"Anders stonden we hier niet en hadden we die vergadering niet moeten hebben. Het was een hele moeilijke afweging tussen het recht op leren en dat toch op een veilige manier doen. We moeten zorgen dat we die epidemie wel onder controle krijgen. We zullen heel sterk de vinger aan de pols moeten houden."

Virus mee naar huis

"We zijn niet bezorgd over het feit dat er ontzettend zwaar zieke kinderen zullen zijn. Dat verwachten we niet. We zijn ook niet erg bezorgd dat de gezondheid van de leerkrachten in gevaar is. Daar hebben we veel voorzieningen voor getroffen. We zijn wel bezorgd over alle bewegingen in de maatschappij en jongeren die elkaar infecteren en dit mee naar huis brengen. Die bezorgdheid blijft."