Hoofd spoeddienst waarschuwt: “Dit horrorscenario staat ons te wachten” Royalty
Royalty

Hoofd spoeddienst waarschuwt: “Dit horrorscenario staat ons te wachten”

Hoofd spoeddienst waarschuwt: “Dit horrorscenario staat ons te wachten”

Dokter Jan Stroobants van de vereniging Spoedartsen en hoofd spoeddienst in Middelheim was dinsdagavond te gast in ‘Terzake’. Hij omschreef de situatie op de spoeddiensten als zeer ernstig.

"Het is niet alleen ernstig omdat we de covid-patiënten hebben die er zeer ernstig aan toe zijn, maar we hebben ook nog altijd de groep van de niet-covid-patiënten die ook ernstige aandoeningen hebben”, zegt Stroobants. “Zij moeten ook noodzakelijke zorg krijgen."

“Wanneer je hen in een ziekenhuis moet gaan opnemen, dan is dat heel moeilijk omdat we continu moeten gaan kijken waar we die nog kwijt kunnen.” Tegenover de eerste golf wordt er nu geprobeerd om zo lang mogelijk de niet-covid-zorg zo goed mogelijk te garanderen. “En dan moet je kiezen: wie gaan we waar leggen? Zeker bij de intensieve zorgen moeten er nu wel keuzes gemaakt worden."

Realistisch

De intensieve diensten waarschuwen ook al weken dat deze situatie misschien niet houdbaar blijft. “Wat ons te wachten staat is een horrorscenario dat wij toch als realistisch beschouwen”, aldus Stroobants. “Dan zullen er zowel covid-patiënten als niet-covid-patiënten binnenkomen en wie gaan we dat laatste intensieve bed dan geven? Nu kunnen we nog transporteren, maar dat gaan we niet lang volhouden."

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws