Jill Peeters ziet het zeer somber in en komt met ernstige waarschuwing: "De impact is enorm"

jillpeetersPHOTONEWS
Ondanks de sombere maand oktober was het wel weer de warmste maand oktober ooit. De gemiddelde temperatuur lag bijna een graad hoger dan normaal, op 11,6 graden. Weervrouw Jill Peeters waarschuwt opnieuw voor de klimaatopwarming.
Het probleem stelt zich overigens wereldwijd. "Op de kaart is het probleem heel goed te zien”, zegt weervrouw Jill Peeters. “Je ziet dat het bijna overal warmer is dan normaal. En hier gaat het om een aantal graden, maar kijk naar de Noordpool: daar is het al gauw 6 graden warmer. De impact is enorm."
“Tegelijk is het op bepaalde plekken kouder. Dat kan onder andere te maken hebben met het poolijs dat sneller smelt en zo langs Groenland in de oceaan komt, en daar de temperatuur doet dalen.”
Peeters voorspelt de komende 30 tot 40 jaar geen beterschap. "Het komt erop neer dat oktober de 418de opeenvolgende maand is met een gemiddelde temperatuur die hoger ligt dan gemiddeld in de hele 20ste eeuw. En 0,69 graden lijkt misschien niet heel veel, maar de impact daarvan is enorm. Kijk maar naar het effect van de stijgende zeespiegel op België.”