Meer dan helft van coronapatiënten in ziekenhuis is volledig gevaccineerd, Erika Vlieghe: "Het is dus niet gedaan" Royalty
Royalty

Meer dan helft van coronapatiënten in ziekenhuis is volledig gevaccineerd, Erika Vlieghe: "Het is dus niet gedaan"

Meer dan helft van coronapatiënten in ziekenhuis is volledig gevaccineerd, Erika Vlieghe: "Het is dus niet gedaan"

De vierde golf spaart ook de gevaccineerden niet. De Standaard meldt dat meer dan de helft van de patiënten die met Covid-19 in het ziekenhuis belanden, gevaccineerd zijn.

In de week van 12 tot 18 oktober waren maar liefst 337 van de 614 patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen met covid-19 volledig gevaccineerd. Dat komt neer op liefst 55 procent.

"Het idee dat de vierde golf een golf van ongevaccineerden zou worden, moet echt wel worden bijgestuurd", zegt Erika Vlieghe, professor infectiologie (UZ Antwerpen) en voorzitter van de expertengroep Gems, aan De Standaard. "Deze winter is een stresstest voor de vaccins. Nu zien we wat het restrisico na vaccinatie in de praktijk betekent."

De vaccins doen hun werk wel, maar niet perfect. Een groot deel van de gevaccineerde mensen blijft uit het ziekenhuis, maar lang niet iedereen. Bij mensen onder 65 die gevaccineerd zijn ligt de kans op hospitalistatie 11 keer lager. Bij 65-plussers ligt dat drie keer lager. Zij blijven dus wel een risicogroep.

"Een golf is mogelijk, ondanks de vaccinatiecampagne", zegt Vlieghe. "Dat betekent niet dat de vaccins falen, wel dat vaccinatie geen wonder­middel is. Gevaccineerden mogen niet denken: voor mij is het gedaan."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws