Steven Van Gucht: “We moeten er rekening mee houden dat er nog veel patiënten gaan bijkomen” Royalty
Royalty

Steven Van Gucht: “We moeten er rekening mee houden dat er nog veel patiënten gaan bijkomen”

Steven Van Gucht: “We moeten er rekening mee houden dat er nog veel patiënten gaan bijkomen”

Vrijdag werden de bestaande maatregelen verlengd tot 19 april. Daarna zal er een evaluatie volgen om te zien ze nog eens verlengd of aangepast zullen worden.

Volgens Steven Van Gucht is het opvolgen van deze maatregelen zo belangrijk omdat we nog altijd in de stijgende fase van de epidemie zitten. “De kracht van de epidemie is weliswaar afgenomen: ze stijgt minder snel, maar ze stijgt nog wel”, zegt Van Gucht. “En er is nog altijd een heel hoge druk op de ziekenhuizen en zeker op de intensieve zorgen om al deze patiënten te kunnen opvangen en behandelen."

Momenteel is er ongeveer 43 procent van de beschikbare COVID-bedden ingenomen. “Er is dus nog ruime capaciteit, maar we moeten er rekening mee houden dat er nog meer patiënten gaan bijkomen, en dat de patiënten daar ook enkele weken kunnen blijven liggen”, aldus de viroloog. “Het is dus heel belangrijk dat we ervoor zorgen dat de capaciteit niet overbelast wordt."

Opflakkering

Wanneer de piek bereikt zal worden, is ook voor de experten nog steeds onduidelijk. Als we uiteindelijk deze piek bereiken, dan komen we in de neergaande fase terecht. “Ook dan is het heel belangrijk om de maatregelen aan te houden”, zegt Van Gucht. “Want als we de maatregelen lossen, dan kan er plots weer een opflakkering zijn van het aantal gevallen en dan kunnen we toch weer een overbelasting krijgen van het gezondheidssysteem."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws