Jacky Lafon doet sombere ontboezeming: "Toen heb ik geen zwarte, maar inktzwarte sneeuw gezien"

230204JACKYLAFONPHOTONEWS
Jacky Lafon draagt al een behoorlijk goed gevuld rugzakje met zich mee. Zo voerde de voormalige ‘Familie’-actrice al twee keer een moedige stijd tegen kanker en moest ze onlangs opnieuw kwaadaardige melanomen laten wegnemen. Maar dat is nog lang niet alles.
Eén van haar diepste dalen herinnert ze zich nog goed. “In de Ancienne Belgique in Antwerpen verdiende ik aanvankelijk vijfhonderd frank per maand, en later per week. Maar de kamer die ik huurde kostte tweehonderd frank, dus ik verkeerde constant in geldnood”, weet Jacky Lafon te vertellen in Primo. “Om de haverklap vroeg ik mijn baas om een voorschot op mijn loon. Boterhammen met confituur, daar heb ik er véél van gegeten.”
“Gelukkig trakteerden mijn theatermoeder Yvonne Verbeek en collega's Gaston Berghmans en Leo Martin mij regelmatig op biefstuk met friet. En elke zondag gingen we tussen twee vertoningen naar de chinees”, blikt de actrice terug op die moeilijke periode. Maar eens echt de bloemetjes buitenzetten zat er voor haar niet in. “Ik kon me dat toen niet permitteren. Ik verzon altijd een excuus om niet te moeten meegaan naar ergens waar je geld moest uitgeven”, weet Jacky nog.

Inktzwarte sneeuw

“Ik heb geen zwarte maar inktzwarte sneeuw gezien”, aldus de ex-‘Familie’-actrice. “Tot mijn 21ste moest ik thuis geld afdragen. Alles wat ik en mijn zussen verdienden moest naar vader Lafon gaan.” Dat wens je niemand toe. Gelukkig heeft ze er later wel haar lessen uit getrokken. “Achteraf heb ik daardoor geleerd te genieten van kleine dingen. De mooiste dingen in het leven, zoals een goed gesprek of een warme knuffel, zijn gratis”, bedenkt Jacky zich.