Mathias Vergels komt er voor het eerst mee naar buiten: "Heb ervoor in de psychiatrie gezeten"

230825mathiasvergelsphotonews
Het zijn mooie tijden voor Mathias Vergels. Niet alleen staat zijn agenda bomvol optredens, binnenkort treedt hij ook in het huwelijk met Lynn Van den Broeck. Maar het pad is niet altijd even gemakkelijk geweest voor de ‘Thuis’-acteur. Mathias draagt al een serieus rugzakje met zich mee.
Vanaf 14 september trekt Mathias Vergels, als ambassadeur voor ‘Te Gek?!’, Vlaanderen rond met zijn voorstelling ‘Het zit in de beste families’. “Het uitgangspunt is niet zozeer de patiënt, wel iedereen die om hem of haar geeft”, legt de ‘Thuis’-acteur uit in een interview op MENT-tv. “Het viel mezelf op dat ik me die vraag nooit had gesteld.” De keuze om Mathias het nieuwe gezicht te maken voor de organisatie die personen met psychische problemen centraal zet, is namelijk geen toeval.
“Het was niet 100% mijn keuze om dit naar buiten te brengen, maar ik heb een psychiatrisch verleden”, vertelt de zanger openhartig. “Als ik daarmee ook maar één iemand kan laten nadenken over de mogelijkheden in zijn of haar leven, is het al de moeite geweest.” Want dat was ook bij Mathias het geval: als puber kreeg hij de stempel ‘bipolair’. “Dat klopte in sommige gevallen, in andere dan weer niet. Maar ik ben er wel mee aan de slag gegaan”, klinkt het.

Grootste kracht

En daarom wil hij nu zijn steentje bijdragen! Samen met boezemvriend/muzikant Manu Huylebroeck staat Mathias binnenkort in 27 Vlaamse culturele centra en psychiatrische ziekenhuizen. Daarin wisselt hij nummers af met persoonlijke anekdotes uit zijn eigen leven. “Ik heb ook in een psychiatrie gezeten en ik wil duidelijk maken dat het daar niet hoeft te stoppen”, aldus de acteur. “Dat je daar iets mee kan doen. En dat het ook je grootste kracht kan worden.”