Wie al aan het plannen is voor het feestmenu, botst deze weken op een opvallend pijnpunt: rundvlees is nóg duurder geworden. En volgens experts is dat geen tijdelijke piek, maar het resultaat van een probleem dat al jaren sluimert. Bron: diverse landbouw- en consumentenorganisaties.
Supermarktprijs stijgt sneller dan ooit
De prijs die consumenten betalen, schiet ondertussen naar ongeziene hoogtes. In oktober betaalde je voor 1 kilo biefstuk gemiddeld 25,61 euro, terwijl dat vorig jaar nog 21,44 euro was. Voor de zevende maand op rij stond biefstuk op de lijst van sterkst stijgende producten, bevestigt Testaankoop.
Maar achter die dure winkelprijs schuilt een nóg snellere stijging bij de boeren zelf. Waar rundveehouders begin dit jaar 6,68 euro per kilo kregen voor een jong AS2-stierkarkas, liep dat tegen november al op tot 8,5 euro. En met de feestdagen voor de deur, verwachten kenners dat er nog een schepje bovenop komt.
Minder dieren, meer vraag: een giftige mix
Waarom die stijging zo hard gaat? Volgens experts is het simpel: de vraag blijft gelijk, maar het aanbod daalt. De rundveestapel is de voorbije jaren gekrompen door verschillende factoren:
- steeds minder veehouders die het familiebedrijf voortzetten
- vergrijzing binnen de sector (gemiddelde leeftijd: 60 jaar)
- rechtsonzekerheid door onder meer het stikstofdossier
- dierziekten zoals blauwtong en IBR, die duizenden dieren troffen
Het resultaat: minder runderen beschikbaar, waardoor de prijs vanzelf stijgt.
Feestdagen duwen de prijs nog verder omhoog
Rond kerst en nieuwjaar piekt de vraag naar premiumstukken zoals chateaubriand en filet pur. Die jaarlijkse koopgolf zorgt traditioneel voor extra prijsstijgingen — en dit jaar wordt de rek nog harder gevoeld.
Opvallend: ondanks de hoge prijzen zoekt de Belg nauwelijks alternatieven. Uit cijfers van VLAM blijkt dat we thuis nog altijd 4,43 kilo rundvlees per persoon per jaar eten — bijna evenveel als tien jaar geleden.
Wie dus droomt van een klassiek feestmenu, zal dieper in de portefeuille moeten tasten. En volgens experts blijft rundvlees ook in 2026 duur. Structureel herstel van de rundveestapel kan immers nog jaren duren.