In Vlaanderen klinkt de ongerustheid steeds luider nu vogelgriep op meerdere plaatsen tegelijk is opgedoken. Honderdduizenden kippen moesten al geruimd worden en hobbyhouders vragen zich af of ze hun dieren moeten binnenhouden. Maar één vraag duikt opvallend vaak op: zijn mijn eieren nog veilig om op te eten?
Volgens wetenschapsexpert Martijn Peters is er geen reden tot paniek. Wie kippen in de tuin heeft of eieren koopt in de winkel, hoeft niets vreemds te doen. “Er is op dit moment geen wetenschappelijk bewijs dat je het virus kan binnenkrijgen via eieren of gevogelte die correct zijn bereid”, legt hij uit in
Het Laatste Nieuws. Eenvoudig gezegd: gewoon goed koken, proper werken en je handen wassen — net zoals je altijd moet doen.
Rauwe eierschalen schoonmaken, je snijplank niet hergebruiken voor andere ingrediënten zonder ze eerst te wassen en eieren voldoende verhitten blijft de basis. Vogelgriep overleeft die temperaturen niet.
De vraag naar een algemene ophokplicht duikt telkens opnieuw op, maar ook daar is duidelijkheid. In België geldt géén algemene ophokplicht voor hobbykippen. Wel is het verplicht om ze afgeschermd van wilde vogels te voederen en te laten drinken, want via uitwerpselen en speeksel van wilde vogels verspreidt het virus zich het makkelijkst.
Toch zijn er uitzonderingen. Wanneer het FAVV een beschermingszone (3 km) of bewakingszone (10 km) afkondigt rond een besmet bedrijf, veranderen de regels. In de beschermingszone moeten álle kippen verplicht binnen of onder netten. In de bewakingszone geldt dat enkel voor pluimvee, niet voor siervogels.
Kort gezegd: zelfs in gebieden waar uitbraken plaatsvinden, blijven correct bereide eieren veilig. Wie kippen heeft die níet besmet zijn, kan ze zonder probleem eten. En voor winkelproducten verandert er helemaal niets. De vogelgriep veroorzaakt veel onrust, maar wat eieren betreft is de impact voor consumenten voorlopig minimaal. Je omelet, gekookt eitje of pannenkoeken blijven dus gewoon op het menu.