Krijgen we in mei stabiel lenteweer? Weermodellen geven deze voorspelling aan Weer
Weer

Krijgen we in mei stabiel lenteweer? Weermodellen geven deze voorspelling aan

Krijgen we in mei stabiel lenteweer? Weermodellen geven deze voorspelling aan

April dit jaar toonde een dramatisch weerkarakter. De maand begon uitzonderlijk mild, met temperaturen die vaak boven de 20°C uitstegen, vergelijkbaar met gemiddelde meiwaarden. Echter, vanaf halverwege de maand zagen we een radicale omslag. Koude, arctische luchtstromen veroorzaakten dalende temperaturen, met zelfs sneeuwval in de Ardennen en matige vorst.

Deze ongebruikelijke weersveranderingen kunnen worden toegeschreven aan de nasleep van een Sudden Stratospheric Warming (SSW) in maart, gevolgd door een sterke hogedrukblokkade over de oceaan. Dit stelde koude lucht in staat om vanuit het noorden naar beneden te zakken. Bovendien werd het koudere weer in de tweede helft van april mogelijk beïnvloed door een aanhoudende El Niño, die het weerpatroon verder compliceerde.

De laatste week van april bracht echter een verzachting, met temperaturen die mogelijk opnieuw de twintig graden bereiken. Vooruitkijkend naar mei lijkt het erop dat, hoewel extreme kou onwaarschijnlijk is, de invloed van noordelijke hogedruk en de effecten van El Niño nog steeds voor verrassingen kunnen zorgen. Daardoor lijkt langdurig stabiel lenteweer er niet in te zitten, zo weet NoodweerBenelux.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws