Nu gps ook onderdeel is van rij-examen: "Alleen zo mag je je smartphone gebruiken om boete te vermijden" Binnenland
Binnenland

Nu gps ook onderdeel is van rij-examen: "Alleen zo mag je je smartphone gebruiken om boete te vermijden"

Nu gps ook onderdeel is van rij-examen: "Alleen zo mag je je smartphone gebruiken om boete te vermijden"

Sinds 1 oktober moeten mensen die hun rij-examen afleggen, ook slagen voor 'rijden op gps'. Mag je daarvoor je smartphone gebruiken? En hoe doe je dat dan? Dat vertelt Stef Willems van Vias, het kenniscentrum omtrent verkeersveiligheid, in Dag Allemaal.

Je mag je smartphone ook als gps gebruiken. Alleen zijn er aantal strikte regels aan verbonden. "Je mag je smartphone alleen als gps gebruiken als die bevestigd is in een daartoe bestemde houder", aldus Stef Willems van Vias.

Je mag het toestel niet zomaar op je schoot leggen of los op het dashboard. "Als de politie je daarop betrapt, ­riskeer je een boete van 174 euro plus administratiekosten", zegt Willems. "Dat is immers een ernstige overtreding van de derde graad, die in bepaalde gevallen zelfs voor de politierechter komt."

Voortdurend in de hand

Mag je een adres ingeven als je smartphone in de houder zit? "Dat is af te raden", zegt Willems. "Artikel 8.3 van de wegcode bepaalt dat elke bestuurder zijn voertuig voortdurend in de hand moet hebben. Een adres intoetsen kan je afleiden van de verkeerssituatie, zeker als je fouten typt. Doe het liever vóór vertrek", klinkt het.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Populair

Laatste nieuws