Opgelet: Voor al déze bestuurders dreigt zelfs een gevangenisstraf Binnenland
Binnenland

Opgelet: Voor al déze bestuurders dreigt zelfs een gevangenisstraf

Opgelet: Voor al déze bestuurders dreigt zelfs een gevangenisstraf

De overheid is gestart met het versturen van duizenden herinneringsbrieven aan mensen wiens rijbewijs - type bankkaart - vervalt. Wie de datum laat verstrijken, riskeert een hoge boete.

Dit jaar moeten 420.000 bestuurders een nieuw exemplaar van hun rijbewijs aanvragen. Zij bezitten een rijbewijs dat tien jaar geldig was, en die termijn verstrijkt in 2023. Er zijn intussen duizenden herinneringsbrieven gestuurd naar chauffeurs van wie de rijbewijzen binnenkort vervallen. In de brief staan instructies hoe de bestuurders een nieuw rijbewijs kunnen aanvragen.

De kostprijs voor de vernieuwing is afhankelijke van gemeente tot gemeente, maar zou 20 à 25 euro bedragen. Bij CD&V vreest men echter dat - ondanks de herinneringsbrief - toch veel mensen met een rijbewijs zullen rondrijden waarbij de geldigheidstermijn is verstreken. "Je wordt bij een eventuele controle dan gestraft alsof je rondrijdt zonder over een rijbewijs te beschikken, of alsof je met de wagen rondrijdt terwijl justitie je rijbewijs introk na een zware verkeersovertreding”, klinkt het in Het Nieuwsblad. "Het gaat dan om gevangenisstraffen tot maar liefst twee jaar en geldboetes tot 2.000 euro.”

Lagere boete

Die straf vindt men bij CD&V veel te zwaar voor nalatigheid. Het bezit van een nieuw rijbewijs, waarbij de termijn verlopen is, zou nog een boete tussen de 10 en 500 euro mogen betekenen. Dat is althans het nieuwe wetsvoorstel van de partij.

0 claps
0 bezoekers

Populair

Laatste nieuws