Politie slaat alarm: zo geraak je alles kwijt door één telefoontje

07 jul , 16:00Binnenland
250707politie
In Herent-Kortenberg wordt een nieuw soort oplichter steeds brutaler. Geen buitenlandse accenten, geen vage e-mails, maar een vriendelijke stem aan de telefoon die perfect Nederlands spreekt. Die stem beweert van de politie of bank te zijn. En voor je het weet, is er 20.000 euro verdwenen van je rekening.
De cijfers die de lokale politiezone bekendmaakt, zijn ronduit verontrustend: 31 meldingen sinds begin dit jaar, goed voor bijna 300.000 euro schade. In de meeste gevallen werden de slachtoffers op sluwe wijze misleid om persoonlijke bankgegevens te delen. Soms ging het om bedragen van 5000 euro, maar vorige week nog verloor een slachtoffer zelfs 15.000 euro.

Zij vertrouwen nog de telefoon

Wat vooral opvalt: 25 van de 31 slachtoffers zijn ouder dan 60. Tien van hen zijn zelfs ouder dan 80. De generatie die opgroeide met een vaste lijn en nog altijd gelooft dat wat iemand aan de andere kant van de lijn zegt, waar moet zijn. En net dát vertrouwen misbruiken de daders genadeloos.
Volgens Leen Symons van de politiezone Herent-Kortenberg lijkt het probleem alleen maar toe te nemen. “Oplichters bellen steeds vaker in naam van de politie. Ze zeggen dat er een probleem is met je bankkaart of dat je risico loopt om slachtoffer te worden van diefstal. En dan vragen ze codes. Of ze sturen iemand langs om zogezegd te ‘helpen’. Maar die persoon verdwijnt even later met je kaart, je codes – en je spaargeld.”

Politie rekent op familie en buren

De politiezone wil nu vooral duidelijk maken hoe groot het probleem is. Daarom lanceren ze een digitale folder, specifiek gericht op ouderen. Die legt stap voor stap uit hoe je fraude kan herkennen en wat je moet doen als je toch slachtoffer bent geworden. Een papieren versie wordt overwogen, zodat ook minder digitale burgers bereikt kunnen worden.
De oproep is duidelijk: praat met je ouders en grootouders over deze vorm van oplichting. “De stem aan de andere kant van de lijn klinkt misschien vertrouwd. Maar geef nooit zomaar persoonlijke gegevens door. Ook niet aan iemand die beweert van de politie te zijn", waarschuwt Symons bij VRT NWS.
Powered by Newsifier