Steven Van Gucht waarschuwt voor snelle stijging coronabesmettingen: "Dan krijgen we nieuwe piek" Binnenland
Binnenland

Steven Van Gucht waarschuwt voor snelle stijging coronabesmettingen: "Dan krijgen we nieuwe piek"

Steven Van Gucht waarschuwt voor snelle stijging coronabesmettingen: "Dan krijgen we nieuwe piek"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat het coronavirus opnieuw stevig woekert. Zo zouden er opnieuw meer sterfgevallen zijn in het Midden-Oosten en Azië. Viroloog Steven Van Gucht voorspelt ook bij ons een nieuwe coronapiek.

"In sommige landen hebben ze de voorbije maanden inderdaad opmerkelijke stijgingen genoteerd", vertelt Steven Van Gucht in Het Laatste Nieuws. "De WHO heeft een punt: het blijft afwachten hoe mild of hoe erg een nieuwe opstoot komende winter wordt", aldus de viroloog.

Momenteel spreekt Van Gucht nog over een 'golfje'. "Sinds begin augustus zijn er in ons land meer infecties. We hebben een zomergolfje gehad, maar we zitten nog altijd enkele malen lager dan die hoge pieken van in de winterperiodes. De consultaties bij de huisartsen zijn gestegen, maar in de ziekenhuizen is er weinig toename", aldus Van Gucht.

Nieuwe piek

"Dat is toch nog altijd een goed signaal, want het betekent dat de immuniteit bij de mensen nog altijd voldoende sterk is", gaat hij verder. Maar veel virologen waarschuwen nu voor een nieuwe piek. En die komt er al snel aan. "Er wordt midden oktober een coronapiek voorspeld", aldus Van Gucht. Daarom gaat vanaf half september een nieuwe vaccinatiecampagne van start. Let wel: momenteel is er nog niemand officieel uitgenodigd voor de nieuwe boosterprik, ook kwetsbare mensen niet. Neem dus contact op met je huisarts als je je wil laten vaccineren.

Populair

Laatste nieuws