Voedselagentschap komt met waarschuwing voor nieuwe schooljaar: "Vermijd dit voedsel voor kinderen!"

230829kinderenetenpixabay
Vandaag keert de jeugd terug naar school. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) komt nu ook met een belangrijke waarschuwing voor de ouders.
"Als je ervoor kiest om je kind een huisbereider lunch mee te geven, wees je er dan van bewust dat een brooddoos die op kamertemperatuur wordt bewaard, een broeihaard kan zijn voor bacteriën", zegt het FAVV. "Zeker wanneer het warm weer is, is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Sommige voedingsproducten zijn namelijk gevoeliger aan hogere temperaturen en kunnen in het ergste geval zorgen voor een voedselvergiftiging."
"Boterhammen of salades met americain, hesp, tonijn, garnalen, rauwe groenten … worden daarom het best in de koelkast bewaard (met een maximumtemperatuur van 4°C) tot aan de lunchpauze. Vergeet zeker niet om de brooddoos te labelen met de naam van je kind en de datum. Op die manier kan men een oogje in het zeil houden zodat er geen broodtrommels achterblijven en bederven in de koelkast. Het FAVV raadt de scholen dan ook aan om waar mogelijk een koelkast te voorzien voor de lunchpakketten van de leerlingen." 

Ander beleg

"Niet alle scholen hebben de mogelijkheid om een koelkast ter beschikking te stellen. In dat geval kan een koeltas met koelelementen een oplossing zijn. Je kan ook wat ijsblokjes in een zakje bij de brooddoos stoppen zodat de maaltijd koel blijft. Als je niet beschikt over bovenstaande mogelijkheden, raden we je aan om voor ander beleg te kiezen dat minder gevoelig is aan hoge temperaturen. Voorbeelden zijn hardgekookte eieren, gedroogde ham, tapenades, harde kazen, confituur of honing …", aldus het FAVV.