Wie een huis verhuurt, houdt er doorgaans geen nachtmerries aan over. Maar als het wél misloopt, dan is het vaak grondig. In Vlaanderen duiken almaar vaker extreme gevallen op van huurders die een woning compleet verwaarlozen of zelfs vernielen. Een recent geval in Geel laat niemand onberoerd: een woning werd achtergelaten als een vuilnisbelt, met een schadepost van tienduizenden euro’s.
Horrorhuurders rukken op
Volgens Katelijne D’Hauwers van de Verenigde Eigenaars zijn het uitzonderingen, maar wel een groeiend probleem. “Wat wij ‘horrorhuurders’ noemen, zien we nu tientallen keren per jaar. Het gaat van gesloopte keukens tot huizen vol dierlijke uitwerpselen.” De schade loopt vaak op tot meer dan 10.000 euro. De huurwaarborg – die maximaal drie maanden huur bedraagt – is dan slechts een druppel op een gloeiende plaat.
Ook vrederechter Dirk De Groote bevestigt die trend. “Ik zie almaar meer dossiers van schrijnende huurschade. Vroeger ging het om één op de duizend, nu zien we ze wekelijks passeren.” De onderliggende reden? “De armoede stijgt. Vroeger kwamen mensen niet voor kleine facturen naar de rechtbank, nu is dat dagelijkse kost.”
Geen begeleiding, wel problemen
Dat meer kwetsbare huurders op de private markt terechtkomen, is geen toeval. Joy Verstichele van het Vlaams Huurdersplatform ziet hoe het tekort aan sociale woningen steeds meer mensen zonder begeleiding in de reguliere huurmarkt duwt. “Dat leidt soms tot problemen als verslaving, verzamelwoede of mentale kwetsbaarheid – en dus ook tot ernstige schade.”
Opvallend: ook sociale verhuurkantoren kampen met dezelfde problematiek. “Het is geen kwestie van goed of fout, maar van structurele tekorten", klinkt het bij vrederechter De Groote.
Zowel eigenaars als huurdersorganisaties vragen nu dringend om betere begeleiding vanuit het CAW en het OCMW. Want nieuwe sociale woningen zijn er niet van vandaag op morgen. En de rekening, die blijft voorlopig liggen bij de verhuurder.