Geflitst met de auto van iemand anders: wie betaalt de boete en wat gebeurt er met je rijbewijs?

08 jul , 7:00Binnenland
250707snelheidscamera
Je leent de auto van je partner, broer of buur. Even later krijg je bericht dat de wagen geflitst is voor overdreven snelheid. Maar wat gebeurt er dan? Moet de eigenaar van de auto betalen, of jij als bestuurder? En nog belangrijker: wat als er een rijverbod volgt?
Het is een situatie die vaker voorkomt dan je denkt. In 2023 werden in België meer dan 3,8 miljoen snelheidsovertredingen vastgesteld. Een groot deel daarvan via automatische camera's. En in heel wat gevallen zat niet de eigenaar van de wagen, maar een andere bestuurder achter het stuur.

De boete komt bij de eigenaar aan

Als een flitspaal of trajectcontrole een overtreding registreert, wordt de boete automatisch gestuurd naar de persoon op wie het voertuig is ingeschreven. Dat is standaard de eigenaar of leasingmaatschappij. Die ontvangt een ‘minnelijke schikking’ met het verzoek om de boete te betalen.
Wat veel mensen niet weten: de eigenaar hoeft die boete niet zelf te betalen, op voorwaarde dat hij op tijd aangeeft wie de werkelijke bestuurder was. Dat gebeurt via een identificatieformulier dat met de boete wordt meegestuurd. Je moet dan naam, adres én rijksregisternummer van de werkelijke bestuurder invullen.

Geen reactie? Dan draait de eigenaar op

Als de eigenaar niet binnen de gevraagde termijn reageert, dan wordt hij of zij automatisch verantwoordelijk gehouden. De boete moet dan betaald worden, zelfs als hij niet zelf reed. En dat kan snel oplopen. In sommige gevallen wordt een tweede, zwaardere boete opgelegd wegens het niet meewerken aan de identificatieplicht.
Let op: bij ernstige overtredingen, zoals meer dan 30 km/u te snel in de bebouwde kom, kan er sprake zijn van dagvaarding en mogelijk rijverbod. In dat geval is de juiste identificatie van de bestuurder cruciaal, want de gevolgen zijn veel groter dan enkel een boete.

Kan je je rijbewijs kwijtspelen als iemand anders te snel reed met jouw auto?

Ja, maar alleen als jij effectief de bestuurder was op het moment van de overtreding én dat bewezen of toegegeven wordt. Het is dus niet omdat je eigenaar bent van een voertuig waarmee een zware overtreding werd gepleegd, dat je je rijbewijs zomaar kwijt bent. Pas zodra jij als bestuurder wordt aangeduid, kan de politierechter je persoonlijk aansprakelijk stellen, inclusief een mogelijk rijverbod.
Ben je niet de eigenaar, maar reed jij wel met de auto én werd je correct geïdentificeerd? Dan gelden voor jou dezelfde regels als altijd:
  • Je ontvangt een nieuwe boete op jouw naam
  • Bij zware overtredingen kan je gedagvaard worden
  • Eventuele rijverboden gelden voor jou, niet voor de eigenaar

Wat als niemand wordt aangeduid?

Als de eigenaar weigert iemand aan te duiden – of beweert zich niets te herinneren – kan de zaak alsnog voor de politierechter komen. In dat geval zal de rechter oordelen dat de eigenaar onvoldoende heeft samengewerkt, wat vaak leidt tot een extra boete of zelfs veroordeling op basis van het ‘voordeel van de twijfel’.
Sommige mensen proberen misbruik te maken van het systeem door iemand anders op te geven die minder zwaar gestraft kan worden (bijvoorbeeld iemand zonder puntenverlies of zonder rijbewijs). Dat is strafbaar. Valse verklaringen in een verkeersdossier kunnen leiden tot vervolging wegens valsheid in geschrifte.

Wat je zeker moet onthouden

  • De boete komt altijd eerst bij de eigenaar terecht
  • Je kan jezelf vrijstellen door tijdig de werkelijke bestuurder aan te duiden
  • Bij zware overtredingen is correcte identificatie cruciaal
  • Enkel wie werkelijk reed, riskeert een rijverbod
  • Niet meewerken of liegen kan juridische gevolgen hebben
In het kort: wie leent of uitleent, draagt ook verantwoordelijkheid. Een auto delen betekent ook dat je elkaar vertrouwt – én dat je weet wat te doen als de flits volgt.
Powered by Newsifier