‘Het Journaal’-anker Fatma Taspinar onthult: “Martine Tanghe heeft me daar toen op aangesproken”

fatmataspinarphotonews
De carrière van Fatma Taspinar begon als redacteur en nieuwslezeres bij onder meer Studio Brussel. Sindsdien timmerde hard aan haar carrière en dit jaar presenteerde ze voor de eerste keer ‘Het Journaal’ op Eén.
“We leven in 2021: een anker mag gerust zijn of haar persoonlijkheid laten doorschemeren”, merkt Fatma op over haar baan in De Morgen. “Maar je moet uiteraard wel 100 procent neutraal zijn. Als anker ben je de gids van álle Vlamingen: rechts of links, nationalistisch of belgicistich, woke of niet woke.”
“Daarom gebruik ik zo weinig mogelijk adjectieven of andere karakteriserende begrippen”, laat Fatma weten. “Woorden kunnen een gebeurtenis op een heel subtiele manier kleuren: noem de moord op een homo een homomoord en je bestempelt de moord in kwestie bijna automatisch als 'erger' dan andere moorden. Aan de geladenheid van sommige woorden ontsnap je niet.”

Ravage

"Ooit bracht ik in ‘Het Journaal’ een nieuwsitem over een ongeval waarbij een kind was aangereden”, aldus Fatma nog. “Aangezien het om een zwaar ongeval ging, gebruikte ik het woord 'ravage'. Martine Tanghe heeft me daar toen op aangesproken. 'Als je dit al een ravage noemt, welk woord ga je dan gebruiken als je morgen verslag moet uitbrengen over een tsunami?' Sindsdien hou ik me ver van kwalificerende woorden. En probeer ik zo sec mogelijk te zijn.”