Vrijdag 27 Maart 2020 - 22:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: VTM   I   door Redactie

Marc Van Ranst: “De cijfers gaan nog blijven stijgen, maar ze zouden veel sneller stijgen zonder deze inspanningen”

Marc Van Ranst: “De cijfers gaan nog blijven stijgen, maar ze zouden veel sneller stijgen zonder deze inspanningen”

Op een persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad vrijdagavond werd bekendgemaakt dat de maatregelen met twee weken verlengd worden.

Deze verlenging van de maatregelen werden ook verwacht, zegt Marc Van Ranst bij ‘VTM Nieuws’. “Het was belangrijk om die beslissing te nemen. De beslissing om de opvang in de scholen te blijven behouden was ook nog belangrijk om mensen toe te laten om hun planning te maken."

Volgens Van Ranst hebben de experten niet aangedrongen op een verlenging van de maatregelen, wel van het behoud ervan. “Omdat er een aantal indicatoren zijn die ons toelaten om te zeggen welke maatregelen effect hebben."

Resultaten

“Wanneer we het virologisch bekijken, en de virussen onderzoeken, zien we dat de virussen vooral komen uit het buitenland, maar heel weinig voor lokale verspreiding zorgen.”Dit betekent dat de maatregelen goed opgevolgd worden, zegt Van Ranst.

“We beginnen daar ook de resultaten van te zien”, aldus de viroloog. “De cijfers gaan nog blijven stijgen, maar de mensen moeten goed begrijpen dat, wanneer deze maatregelen niet genomen waren, ze veel sneller en veel harder zouden stijgen”, besluit hij.

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus