Dinsdag 26 Mei 2020 - 15:00   I   Foto: Photonews  I   Bron: Radio 1  I   door Redactie

Ben Weyts pareert kritiek: “Waarom wachten? Het is onze verdomde plicht om dit te doen”

Ben Weyts pareert kritiek: “Waarom wachten? Het is onze verdomde plicht om dit te doen”

Vanaf 2 juni kunnen de meeste leerlingen én kleuters weer naar school. Dat stond in een advies van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de scholenkoepels. De schooldirecteurs reageerden meteen: zij weten immers niet goed of ze dit wel gaan aankunnen.

Vooral de regel van vier vierkante meter per leerling is daarbij een heuse spelbreker. Minister Weyts benadrukte in ‘De Ochtend’ op Radio 1 dat het hier slechts om een advies gaat, en dat de scholen niet verplicht zijn deze op te volgen.

“Wij hebben heel duidelijk gecommuniceerd dat dit een maximaal scenario is”, aldus Weyts. “We weten ook dat in de praktijk niet alle scholen daaraan zullen kunnen beantwoorden, wegens geen geschikte infrastructuur."

Onze verdomde plicht

“Maar sommige scholen kunnen daar wél aan voldoen en zeggen: prima, wij gaan al die extra leerjaren wel degelijk kunnen openen”, vervolgt Weyts. “Het is niet omdat sommige scholen er niet kunnen aan beantwoorden, dat we andere scholen moeten gaan afremmen."

Was het dan misschien niet beter geweest om hierover wat voorzichtiger te communiceren? "Er zijn scholen die onmiddellijk kunnen schakelen. En waarom zouden we ook wachten? Men zegt: dit is te vroeg. Maar de meerderheid van de scholen is vragende partij voor de opening van extra leerjaren. Het is onze verdomde plicht om zo snel mogelijk te kunnen schakelen."

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Ben Weyts  I  corona  I  school  I  scholen  I  onderwijs