-->

Professor biostatistiek waarschuwt: “Dat maakt het erg moeilijk om maatregelen te nemen”

Professor biostatistiek waarschuwt: “Dat maakt het erg moeilijk om maatregelen te nemen”
Dinsdag 27 Oktober 2020 - 11:30   I   Foto: Photonews   I  

De herfstvakantie voor de Vlaamse scholen wordt verlengd tot en met woensdag 11 november. Volgens professor biostatistiek Kurt Barbé kunnen die twee extra vakantiedagen wel degelijk helpen om de stijgende coronacijfers te vertragen.

"We moeten elke opportuniteit om de sociale contacten te reduceren benutten. Het huis staat wel degelijk in brand, en dan moeten we alle middelen aanwenden. Die twee extra dagen kunnen dus zeker helpen", zegt professor Barbé op Radio 2. 

"We hopen dat we de kentering kunnen beginnen meten na de herfstvakantie. Maar momenteel zit dat er nog altijd niet in. Het aantal ingenomen hospitalisatiebedden stijgt dagelijks nog met tien procent, wat heel veel is. Dat is een heel hoge snelheid, die we ook moeten proberen te vertragen."

Problematisch

"Als we de verdubbelingperiode niet kunnen vertragen, dan zitten we in dezelfde situatie als in maart", merkt Barbé op. "Toen was er om de drie dagen een verdubbeling van de cijfers. Dat is korter dan de incubatietijd en dat is problematisch."

"De curve verdubbelt dan sneller dan dat je symptomen krijgt", verduidelijkt hij. "Dat maakt het moeilijk om maatregelen te nemen, maar ook om als individu te anticiperen om te weten wat je moet doen. Dan zit er niets anders op dan met de grote kanonnen te schieten. Er dan is er bijna geen ander alternatief dan een lockdown."

TAGS  I  herfst  I  vakantie  I  school