-->

Geert Meyfroidt houdt zijn hart vast: “Dit is een dramatische keuze”

Geert Meyfroidt houdt zijn hart vast: “Dit is een dramatische keuze”
Zondag 4 April 2021 - 10:30   I   Foto: VRT   I  

Zaterdag lagen er 3.025 covidpatiënten in de Belgische ziekenhuisbedden. Dat is het hoogste aantal sinds begin december. Ook op de intensieve zorgen worden er cijfers opgetekend die we niet meer gezien hebben sinds eind vorig jaar. Intensivist Geert Meyfroidt maakt zich hier zorgen over.

"De projecties zijn nu dat de ziekenhuisopnames nog voort gaan stijgen, minstens tot aan volgend weekend, en dan hopelijk beginnen ze af te buigen”, zegt Meyfroidt aan VRT NWS. “Maar dat is natuurlijk af te wachten. Het zal zeker in bepaalde regio's zoals Antwerpen, Brussel, Henegouwen erg druk en krap worden.” 

Extreem krap

Het is nu zaak om tegen dinsdag over te schakelen naar fase 2a: 60 procent van alle erkende bedden op intensieve zorg zal dan beschikbaar moeten zijn voor covidpatiënten. Aan de kant van niet-covidzorg wordt het "extreem krap", zegt Meyfroidt. "Het enige wat we kunnen doen, wat we kunnen kiezen, is niet-geplande ingrepen die intensieve zorg vereisen, uitstellen”, klinkt het. 

“Alles wat enigszins uitgesteld kan worden, wordt nu opnieuw uitgesteld. Dat is elke keer opnieuw een dramatische keuze. Dat zijn mensen met een ernstige aandoening, denk aan kanker of hartziekten, die wachten op een ingreep en die nu opnieuw moet worden uitgesteld", zegt Meyfroidt. 

"Helf van de bedden ingenomen als gevolg van één aandoening"

De druk in de ziekenhuizen wordt groter, en ook de ongerustheid bij het verzorgend personeel groeit. ”Er zijn 2.000 erkende bedden beschikbaar op intensieve zorg, mensen kijken naar die lijn”, aldus Meyfroidt.

“Wij gebruiken die capaciteit al jaren voor álle aandoeningen die we moeten behandelen, ingrepen, ongevallen, levensbedreigende infecties. Nu is de helft van de bedden en tegen volgende week meer dan de helft van de bedden ingenomen als gevolg van één aandoening”, besluit hij.

TAGS  I  Geert Meyfroidt  I  corona  I  covid