Zaterdag 24 Juli 2021 - 16:30   I   Foto: Photonews  I   door Redactie

Jeroen Meus leert zoon Georges belangrijke les: “Dit zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn"

Jeroen Meus leert zoon Georges belangrijke les: “Dit zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn

Dag Allemaal wist Jeroen Meus te strikken voor een wekelijkse foodie-column. Deze week laat de 'Dagelijkse Kost'-ster weten veel belang te hechten aan voedsel van eigen bodem.

“Voor ik dit stukje begon te schrijven, vroeg Georges: ‘Mag ik een ijsje met aardbeien?’”, zegt Jeroen. “‘Pak een vergiet, en ga in de moestuin kijken of er aardbeien zijn. Dan maak ik je een ‘coupe fraises uit den hof’ antwoordde ik. Ik moest wel uitleggen wat een vergiet is, maar even later kwam hij vrolijk binnen met zijn oogst.”

Veel invloeden

“Zelfvoorzienend zijn. Ik zie daar veel schoonheid in”, schrijft Jeroen. “Koken van eigen bodem zou eigenlijk de normaalste zaak van de wereld moeten zijn, maar blijkbaar is het dan niet. Onze Belgische keuken is een combinatie van producten en gewoontes. Op kook-technisch vlak ondergingen we veel invloeden uit andere keukens, zeker de Franse. Denk aan carbonades à la flamande. Of asperges à la flamande.” 

“Maar het zijn onze gewoontes waarmee we ons die gerechten eigen hebben gemaakt. Wat maakt de friet zo typisch Belgisch? Het antwoord is simpel: onze gewoonte om naar een frietkot te gaan en daar staand friet te eten uit een puntzak", besluit hij.

TAGS  I  Jeroen Meus  I  Dagelijkse Kost  I  shownieuws