-->

Marc Van Ranst waarschuwt: “Deze coronavariant is wel héél straf”

Marc Van Ranst waarschuwt: “Deze coronavariant is wel héél straf”
Maandag 9 Augustus 2021 - 17:30   I   door Redactie

In twee weken tijd zijn er in een woonzorgcentrum in Zaventem zeven bewoners overleden aan de Colombiaanse coronavariant. Volgens Marc Van Ranst was een uitbraak onvermijdelijk: “De eerste besmette personen zijn niet uit de leefgroep verwijderd.”

“Achteraf kun je zeggen: misschien hadden de besmette personen uit de groep moeten worden gehaald”, zegt Van Ranst. “Maar het is een kwetsbare groep. Alles startte met milde symptomen en er is ook geredeneerd dat elke bewoner volledig gevaccineerd is.”

De bewoners werden zo’n half jaar geleden ingeënt. “We weten dat de bescherming bij hoogbejaarde personen sneller afneemt”, aldus Van Ranst. “Dat zien we bij de griep ook. En dan is er nog de impact van de verschillende varianten op die bescherming.” 

Concurrentie

“Ik denk wel dat het nodig is, toch voor de kwetsbaarste personen, en daar reken ik mensen in de woonzorgcentra bij”, aldus Van Ranst over een eventuele derde vaccin. “Voor de winter begint, moeten we hen weer beschermen. Maar ik denk niet dat we aan de ethiek van de Wereldgezondheidsorganisatie mogen voorbijgaan.” 

“In Spanje zien we al zo'n 8% gevallen met de Colombiaanse variant”, weet Van Ranst. “We moeten het dus goed opvolgen en dat doen we ook. Vermoedelijk zullen de twee varianten in concurrentie gaan met elkaar, maar ik verwacht niet dat de Colombiaanse de Indiase zal verdringen. De Indiase is toch heel straf.”

TAGS  I  Marc Van Ranst  I  coronavirus