-->

Een bepaald vaccin beschermt veel minder tegen corona dan andere

Een bepaald vaccin beschermt veel minder tegen corona dan andere
Woensdag 25 Augustus 2021 - 07:00   I   door Redactie

Opvallend veel mensen die met het Janssen-vaccin werden ingeënt raken toch besmet met COVID-19. Bij Moderna ligt het aantal zogenoemde doorbraakinfecties opmerkelijk laag.

Bij elk vaccin is er altijd de mogelijkheid dat het virus toch door de bescherming breekt. Deze zogenaamde doorbraakinfecties komen vaker voor bij mensen met een zwak afweersysteem.

Volgens cijfers van Sciensano raakten zo een 12.332 van de 6,2 miljoen mensen die volledig ingeënt zijn, besmet. Volgens een analyse van Sciensano komen er, in verhouding, bijna dubbel zoveel doorbraakinfecties voor bij het Janssen-vaccin ten opzichte van Pfizere en AstraZeneca. Moderna lijkt het beste te beschermen. De analyse houdt rekening met verschillende factoren zoals hoeveel mensen een vaccin kregen en hoeveel tijd er tussen twee dosissen was.

Moderna beschermt het beste

De Belgische cijfers komen overeen met gelijkaardig onderzoek in de Verenigde Staten. Later deze maanden wordt een nieuw onderzoek over het Janssen-vaccin verwacht. Dat onderzoek zou duidelijk geven over hoe nuttig een extra prik is voor dat vaccin.

TAGS  I  coronavirus  I  vaccin  I  Pfizer  I  Janssen  I  Moderna  I  AstraZeneca