-->

Steven Van Gucht: “Hen kan je niet altijd redden, ook niet me het beste vaccin van de wereld”

Steven Van Gucht: “Hen kan je niet altijd redden, ook niet me het beste vaccin van de wereld”
Vrijdag 26 November 2021 - 21:00   I   Foto: VRT   I  

Steven Van Gucht was vanochtend te gast in ‘De Ochtend’ op Radio 1. De viroloog had goed nieuws te melden, want een studie van gezondheidsinstituut Sciensano heeft bewezen dat mensen die gevaccineerd zijn, acht keer minder kans hebben om te overlijden aan corona.

"Ik denk dat het de eerste keer is dat we het risico op overlijden na vaccinatie hebben kunnen berekenen", zei viroloog Steven Van Gucht van Sciensano in "De ochtend" op Radio 1. "We hebben het berekend: over het algemeen zie je dat de kans op overlijden 8 keer lager ligt bij mensen die gevaccineerd zijn dan bij mensen die dat niet zijn. Maar het hangt natuurlijk sterk af van de leeftijd: mensen onder de 65 zijn bijna 100 procent beschermd tegen overlijden, bij 85-plussers is er 86 procent bescherming.” 

Goeie reactie

De eindconclusie is dat de vaccins een zeer goede bescherming tegen overlijden bieden. “Zeker bij jongere mensen, maar ook nog opvallend veel bij oudere mensen”, zegt Van Gucht. “Natuurlijk: mensen boven de 85 kan je helaas niet altijd redden, ook niet met het beste vaccin van de wereld, ook niet met de beste geneesmiddelen.”

Gevaccineerde mensen ontwikkelen ook antistoffen die hen beschermen tegen corona. ”In die eerste maanden na de vaccinatie zien we dat mensen reageren met antistoffen, die na verloop van tijd wel kunnen afnemen en zelfs verdwijnen. Maar in de vroege fase zagen we bij de meeste mensen een goeie reactie”, besluit Van Gucht.

TAGS  I  Steven Van Gucht  I  corona  I  Sciensano