-->

Fikse waarschuwing voor Wout van Aert: “Dit kan hij niet ongestraft blijven doen”

Fikse waarschuwing voor Wout van Aert: “Dit kan hij niet ongestraft blijven doen”
Zaterdag 4 December 2021 - 13:00   I   Foto: Photonews   I  

Vandaag maakt Wout van Aert voor het eerst dit seizoen zijn opwachting in het veld. Ook al is hij nu een vedette van wereldformaat, veldrijden is iets dat hij altijd zal willen blijven doen. Toch heeft veldrijden ook nadelen voor een carrière op de weg.

“Doordat je elke keer explosieve inspanningen doet, botten die af”, laat Mathieu Heijboer, performance coach bij Jumbo-Visma, weten in Het Nieuwsblad. “Op de weg moet je vaak maar een of twee cartouches verschieten: op een beslissend moment in de koers of in een massasprint.” 

“In het veld gaat dat maar door, elke ronde vijf keer”, merkt Heijboer op. “Het is ook niet zo dat je even kan herstellen, want je moet blijven doorrijden aan een hoge intensiteit. En daardoor bot de explosiviteit af. Ook je VO2max daalt omdat je te weinig op uithouding kan trainen.” 

Herstellen van de inspanningen

“Pas op: het veldrijden heeft veel voordelen, maar om echt goed te presteren op de weg moet je daar ook andere trainingen tegenover zetten”, zegt Heijboer. “En dat is vooral veel rustig duurwerk. Als je te veel crossen rijdt, is daar geen ruimte meer voor. Want je moet herstellen van die inspanningen. Je kan niet ongestraft én crossen rijden én hard blijven doortrainen.”

TAGS  I  Wout van Aert  I  sport