-->

Herman Goossens komt tot harde conclusie: “Ik vrees hiervoor, ja”

Herman Goossens komt tot harde conclusie: “Ik vrees hiervoor, ja”
Dinsdag 7 December 2021 - 07:00   I   Foto: VTM   I  

Microbioloog Herman Goossens was gisteren te gast in het ‘VTM NIEUWS’. Nieuwsanker Stef Wauters legde hem enkele vragen van de kijkers voor. Zij vroegen zich vooral af of we ooit nog van corona zullen afraken.

“Wel, wat omikron mij leert, is dat dit virus ons telkens voor is”, zei Goossens. “Dat hebben we gezien met alfa, met bèta, met delta, en dat zien we nu met omikron. We waren allemaal stomverbaasd van het feit dat er toch 55 mutaties in deze variant aanwezig zijn.” 

“Dus dit virus verrast ons, is ons telkens voor, en ik denk dat de conclusie nu is dat dit virus zal blijven en dat we een manier moeten vinden om de zwakke plekken te vinden van dit virus en daartegen een soort van universeel vaccin te maken. Dus eigenlijk is mijn boodschap dat ik vrees dat dit virus niet zal verdwijnen.” 

Geen leuke boodschap

Een vaccin dat corona de wereld uit kan doen verdwijnen, is volgens Goossens niet realistisch. “Maar het zal dan evolueren naar een klassiek wintervirus, zoals we dat ook zagen na de vorige pandemie van 1918-1919, waarbij het 8 jaar geduurd heeft voordat het weer een normale situatie werd”, klonk het. 

“Dit is natuurlijk niet vergelijkbaar; het is een ander virus, we hebben vaccins”, aldus de expert. “Maar ik denk inderdaad dat dit virus niet gaat verdwijnen. Het is geen leuke boodschap, maar we gaan er toch mee moeten leren leven”, besloot hij.

TAGS  I  Herman Goossens  I  Stef Wauters  I  VTM NIEUWS  I  omikron